Цецо, подай оставка! Сметката с апартамента не излиза

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/ceco-poday-ostavka-smetkata-s-apartamenta-ne-izliza/20040 SvobodnoSlovo.eu
Цецо, подай оставка! Сметката с апартамента не излиза

Вече цялата страна знае: Цецо Цветанов си купил законно апартамент-етаж на ул. „Латинка“ за 400 хил. лева. За толкова му го продали. Той дал преди това две от 6-те си жилища и доплатил още 100 хил. лева, които взел като кредит. Честна и почтена сделка.

Но… Журналистка от „Свободна Европа“ за България обаче се поразровила в сделката и открила причудливи неща. Оказва се, че цената от малко над 600 евро за кв.м. е нереална цена. Реалната била над 3000 евро за кв. м. Което прави цена на жилището от 1,6 млн лева. Разликата от 1,2 млн лева някъде се губи в мъглата на отношенията между Цветанов и фирмата-продавач.

Самият Цецо обясни пред някои медии, че всичко е перфектно и той е с чиста съвест. Да оставим съвестта му, тя очевидно се чисти със специални препарати…

Една простичка сметка показва, че за да купи новото си жилище-етаж Цецо е трябвало да спестява по 13 300 лева в продължение на 10 години. Или по около 7000 лева за 20 години.

Най-високата депутатска заплата през 2018 г. е около 5000 лева. По данни на НСИ.

Съпругата му е служител на ДАНС и получава максимум 3000 – 3500 лв заплата. (По неофициална информация.)

Цветанов притежава 6 жилища. Тяхната издръжка е между 2-3 хилядарки месечно – средностатистически данни.

Една от дъщерите на Цветанов учи в Англо-американското училище в Панчарево. Годишната такса е 22 000 евро или 44 000 лева. Няколко години той е плащал и обучението на другата си дъщеря в Англия.

Не се бъркаме в семейния бюджет, но сметката не излиза. Освен ако Цветанов наистина е купил новата придобивка за 400 000 лева. Само че продавачът, според „Свободна Европа“, отричат да имат имоти на толкова ниска цена и сами посочват цени от 2500 евро нагоре до над 3500 евро за квадратен метър.

Което поражда поне два въпроса:

Първият: Защо точно на Цветанов е продадено жилище на драстично занижена цена?

Вторият: Ако са му продали на реална цена, как Цецо е платил разликата от 1,2 милиона?

Има и трети въпрос: Някога в тази държава съответните институции – НАП, финансово министерство, КПКОНПИ, ДАНС, Парламентарната комисия за борба с корупцията конфликт на интереси, прокуратурата и пр. в състояние ли са да свършат поне едно нещо в интерес на обществото? Какво още трява да напазарува Цветан Цветанов, за да се самосезират и започнат задълбочена проверка на доходите му?

Ръководството на ГЕРБ няма ли да излезе със становище? Ако искат да го защитят или да го порицаят - все едно. Защото по официални данни от 2018 г. премиерската заплата на Бойко Борисов с всички надбавки за стаж и пр. е малко над 7000 лв.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев, който много обича да се фука с борбата с корупцията, няма ли да се заеме с Цетанов. Шегуваме се, знаем че не е толкова смел, колкото се правеше при ареста на кметиците от "Младост"... Нито Пламен Георгиев от КПКОНПИ има "топки" да нагази в този скандал.

Цветанов трябва да подаде оставка от всички постове в ГЕРБ и парламента. Така е цивилизовано. Но няма да го направи. Именно защото е цивилизовано... Съпартийците ще ти казват, че си оклеветен, че си много нужен, но това ще е от страх и лицемерие. Повярвай, не искаш да знаеш, какво говорят обикновените хора за това, което вършиш.

Апропо, бедните пенсионери ще получат по 40 лева за Великден. Цецо, бръкни се, да ги направиш барем 70-80 лева, че козунаците и яйцата ще поскъпнат. За агнешкото дори не споменаваме. Все пак ще искаш от тях да гласуват за ГЕРБ на изборите...

***

Ето и някои произволно избрани луксозни жилища в различни световни градове и на какви цени се продават.

.

Жилище в Прага, Чехия, 199 кв.м. - 380 000 евро.

.

Сграда във Виена, в която апартаментите са от 1200 до 1800 евро кв.м.

.

Берлин, район Фридрихсхайн - цените в сградата са от 1400 до 1900 евро кв.м.

Фрог нюз

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.