Честита Коледа!

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/chestita-koleda/12207 SvobodnoSlovo.eu
Честита Коледа!

Честито Рождество Христово! Нека домовете ви бъдат изпълнени със здраве, любов и щастие! Днешният празник бива наричан още и Голяма Коледа, Божик, Божич. Днес за здраве палим свещички и се молим за благополучието на цялото семейство.

На празничната трапеза присъстват ястия, приготвени с месо, вино, празнична пита, а в някои домове се приготвя и баница с късмети.

Днес получаваме и радваме своите любими хора с подаръци, които сме избрали и пакетирали специално за случая, а най-малките очакват Дядо Коледа.

Казват, че ако в първия ден от Коледа ти писне ухото, значи, че до теб е минал ангел, който може да сбъдне желанията ти.

Името на празника идва от римското „calende“. С „календе“ римляните означавали първия ден на всеки месец. Така по силата на фонетичните закони „календе“ в българския език станало Коледа.

Раждането на Божия син поставя началото на новото летоброене. За създател на броенето се смята римският монах Дионисий Малки, според който Иисус се родил в 754 г. от основаването на Рим.

Иисус се родил във Витлеем, родното място на Йосиф. В мига на Рождеството в небето пламнала светлина и се явил ангел, за да извести, че се е родил синът Божи. В небето изгряла и витлеемската звезда. На поклонение при Спасителя дошли витлеемски пастири, които му донесли и дарове. С появата на Иисус се поставя и началото на нова ера.

На днешния празничен ден имен ден имат всички, които носят имената Христо, Христина, Христофор, Радост, Радостин, Радостина, Радослав, Райко, Радка, Румен, Румяна, Кристина, Кристиан, Кристиана, Кристияна, Кристиян, Йосиф, Божан, Божана, Божин, Божил, Радомир и други.

Бъдете здрави, скъпи читатели!

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.