Чухме и неочакваното от САЩ:"Америка не трябва да бъде заложник на НАТО и прословутия член 5–ти, от договора на Северноатлантическия пакт"!

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/chuhme-i-neochakvanoto-ot-sashtamerika-ne-tryabva-da-bade-zalozhnik-na-nato-i-proslovutiya-chlen-5-ti-ot-dogovora-na-severnoatlanticheskiya-pakt/4402 SvobodnoSlovo.eu
Чухме и неочакваното от САЩ:"Америка не трябва да бъде заложник на НАТО и прословутия член 5–ти, от договора на Северноатлантическия пакт"!

Чухме и неочакваното от САЩ:"Америка не трябва да бъде заложник на НАТО и прословутия член 5–ти, от договора на Северноатлантическия пакт"!

Американският политолог Патрик Бюканън, за списание "The American Conservative" обяви на всеослушание:

"Америка не трябва да бъде държана заложник на ангажиментите, поети преди 73 години от друго общество и друга ера".

Какво точно е станало преди 73 години?

Ето какво:Северноатлантическия договор е подписан на 4 април 1949 г. Основополагащия е член 5 от договора, гласи: Страните се съгласяват, че въоръжено нападение срещу една или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се разглежда като нападение срещу всички тях и всяка страна се съгласява, че при такова нападение, в силата на правото за индивидуална или колективна самозащита, признато от чл. 51 на Устава на ООН, ще окаже помощ на нападнатата страна или нападнатите страни, предприемайки незабавни действия, каквито смята за необходими, индивидуално или съвместно с други страни, включително използването на въоръжени сили, за възстановяване и поддържане на северноатлантическата област.

„Независимостта на Украйна не е жизненоважен приоритет за Съединените щати, но ние имаме задължения към НАТО към други страни, граничещи с Русия“, пише Бюканън за "The American Conservative".

Патрик Бюканън поясни, че ако избухне конфликт между Русия и, да речем, малка Естония или друга страна-членка на НАТО, тогава според петата статия от Северноатлантическия договор от 4 април 1949 г. Съединените щати ще трябва да предоставят военна подкрепа на съюзниците си, което би довело до катастрофални последици и за двете страни.

„За щастие, ние не направихме Украйна член на НАТО и не дадохме на Киев военни гаранции. Ангажиментите биха ни принудили да се борим за държава, която не е от жизненоважна стойност за нас“, заключи политологът.

В заключение Патрик Бюканън отбеляза, че Америка не трябва да става заложник на задълженията, разработени преди 73 години от друго общество и в друга ера.

Любопитно,каква ще бъде реакцията на европейските натовски държави и на евроатлантиците,дали въобще ще реагират или ще се правят на умрели лисици?

Йордан Халачев

https://www.theamericanconservative.com/buchanan/have-we-cornered-ourselves/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.