CNN: САЩ нямат представа какво става с оръжията, които изпращат на Украйна

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/cnn-sasht-nyamat-predstava-kakvo-stava-s-orazhiyata-koito-izprashtat-na-ukrayna/3443 SvobodnoSlovo.eu
CNN: САЩ нямат представа какво става с оръжията, които изпращат на Украйна

Съединените щати разползагат с малко начини за проследяване на важните доставки на противотанкови и противовъздушни ракети и други оръжия, които изпращат през границата към Украйна, съобщи източник пред CNN – затъмнение, което до голяма степен се дължи на липсата на американски военни на терен, както и на лесно преносимите малки системи, заливащи в момента презграничния трафик. Това е съзнателен риск, който администрацията на Байдън е съгласна да поеме.

В краткосрочен план Съединените щати виждат прехвърлянето на оръжия за стотици милиони долари като жизненоважно за способността на Украйна да удържи инвазията на Москва. Висш офицер каза в четвъртък, че това е „със сигурност най-голямата доставка за партньорска страна в конфликт“. Но рискът според американските власти и специалистите по отбрана е, че в дългосрочен план някои от тези оръжия могат да попаднат в ръцете на военни и парамилиции, които Съединените щати не са възнамерявали да въоръжават.

„Имаме яснота за кратко време, но когато това влезе в мъглата на войната сме почти на нула“, каза източник, запознат с американското разузнаване. „Всичко пада в голяма черна дупка и скоро след това нямаме почти никаква идея.“

При взимането на решението за изпращане на въоръжение за много милиони долари на Украйна, администрацията на Байдън е отчела риска някои от доставките да попаднат в крайна сметка на неочаквани места, каза официален представител. Но точно сега, според същия източник, администрацията вижда провала в адекватното снабдяване на Украйна като много по-голям риск.

Тъй като военни сили на Съединените щати не присъстват на терен, Щатите и НАТО разчитат основно на информацията, доставяна от украинското правителство. Негласно властите признават, че Украйна има склонност да дава единствено информация, която е в полза на искането им за повече помощ, повече оръжия и повече дипломатическа подкрепа.

„Това е война – всичко, което те публично правят и говорят, цели спечелването на войната. Всяко публично изявление е информационна операция, всяко интервю, всяка поява на Зеленски в ефир е информационна операция“, каза друг източник, запознат със западното разузнаване. „Това не оначава, че те не трябва да го правят.“

Месеци наред властите на Съединените щати и Запада даваха детайлни сведения за всичко, което знаят за състоянието на руските сили в Украйна: колко жертви има, с каква бойна сила разполагат, колко снаряжение имат, какъв вид муниции използват и къде. Но що се отнася до украинските сили, властите признават, че Западът, заедно със Съединените щати, има известни информационни празноти.

Западните оценки за жертвите на украинските сили са също мъгляви, според два източника, запознати с разузнавателни данни на Запада и САЩ. „Трудно е да се проследи без хора на терен“, казват те.

Въпросите за прозрачността

Администрацията на Байдън и страните от НАТО казват, че доставят оръжия на украинските сили въз основа на това, от което Украйна казва, че се нуждае, независимо дали това са преносими системи като Джавелин и Стингър или словашките S-300 противовъздушни защитни системи, които бяха изпратени през последната седмица.

Ракетите Джавелин и Стингър, както и оръжията и мунициите са по принцип по-трудно проследими, отколкото големи системи като S-300, които се изпращат по влакове. Въпреки че Джавелин имат серийни номера, има много малко начини да се проследи пътят им и употребата им в реално време, казват запознати с проблема източници.

Миналата седмица Съединените щати се съгласиха да доставят на Киев определени модели с по-висока военна мощност, което някои от висшите служители в администрацията допреди няколко седмици смятаха за прекалено голяма ескалация на риска. Тази доставка включва хеликоптери Ми-17, 18 155 mm оръдия Howitzer и още 300 военни дронове. Но голяма част от това оборудване все още не е оповестена, а дроновете са мобилни устройства за еднократна употреба, които ще е трудно да се проследят впоследствие. „Мога да ви кажа къде в Украйна се намират и дали украинците ги използват в този момент“, каза висш служител от отбраната пред репортери миналата седмица. „Те не ни съобщават за всеки патрон, който изстрелват, нито кой, нито кога. Може и никога да не разберем степента на използване на дроновете.“

Департаментът по отбраната не маркира оръжията, които изпраща на отделните военни части, според изявление на пресекретаря на Пентагона Джон Кърби. Камионите, натоварени с палети оръжия от Департамента по отбраната, са приемани от украински военни, основно в Полша, откъдето са откарвани в Украйна, каза Кърби. „Нататък зависи от украинците къде ще отидат и как ще се разпределят в страната им.“

Източник от Конгреса посочи, че даже Съединените щати да не са на терен в Украйна, те имат инструменти да разберат какво става, отвъд това, което Украйна казва, подчертавайки, че Щатите имат обхватни образни данни от сателити, както и че и двете воюващи армии – руската и украинската – използват стандартно комуникационно оборудване.

Друг източник от Конгреса каза, че американските военни смятат информацията, получавана от Украйна, за надеждна, защото Щатите са обучавали и екипирали украинската армия през последните осем години, като са развили здрави отношения през това време. Но това не означава, че няма известно затъмнение, добави източникът, като например по отношение на оперативния статус на украинските S-300.

Джордън Коен, анализатор по въпросите на отбраната и външната политика в института CATO, който е фокусиран върху търговията с оръжие, казва, че най-голямата опасност, произтичаща от огромните доставки на оръжие за Украйна, е какво ще се случи с него след края на войната или след преминаване към някаква продължителна патова ситуация.

Подобен риск винаги съпътства всяко решение за изпращане на оръжия на друга страна. В продължение на десетилетия Съединените щати изпращаха оръжие на Афганистан, първо за въоръжаване на муджахидините за борбата им срещу съветската армия, след това за въоръжаване на афганските сили за борбата им с талибаните.

По неизбежност някаква част от снаряжението стига до черния пазар, включително противовъздушни ракети Стингър, като тези, които сега Съединените щати доставят на Украйна.

Всеизвестно е, че Съединените щати се опитаха да открият Стингърите след войната на Съветския съюз в Афганистан. Но не успяха да намерят всичките и когато самите Съединени щати нахлуха в Афганистан през 2001 г. някои официални представители имаха притеснения, че те могат да бъдат използвани от талибаните срещу тях.

Други оръжия също са ставали въоръжение за противниците на Съединените щати. Много от това, което Съединените щати оставиха в помощ на афганските сили, стана част от талибанския арсенал след падането на афганистанското правителство и армията.

Проблемът не е изолиран в Афганистан. Оръжия, продадени на Саудитска Арабия и на ОАЕ са намерили път към ръцете на бойци, свързани с Ал Кайда и Иран. Рискът от подобен сценарий в Украйна е реален, признават служители от отбраната. През 2020 г. главният инспектор от Департамента по отбраната оповести доклад, повдигащ опасения относно проследяването на крайната употреба на оръжията, пращани на Украйна. Но предвид неимоверните непосредствени нужди на украинската армия от още оръжия и муниции, дългосрочният риск от попадането на оръжия на черния пазар или в неподходящи ръце се оценява като приемлив, каза още източникът. „Това може да бъде проблем едва след 10 години, но това не означава, че не бива да мислим за него сега“, смята анализаторът Коен. „Над 50 милиона патрони – всички тези муниции няма да бъдат използвани за отпор срещу руснаците. В крайна сметка с тях ще бъде злоупотребено, умишлено или не.“

Руската заплаха

Властите не са толкова загрижени, поне засега, че оръжията ще попаднат в ръцете на руснаците. Нашият източник, запознат с разузнаването, отбелязва, че провалът на Русия да задържи големи участъци от територия или да форсира предаването на много от украинските части, означава, че тези оръжия или са били използвани, или продължават да бъдат в украински ръце.

На този етап изглежда Русия не успява да отреже или да унищожи доставките. Трети източник, запознат с разузнавателните данни, каза, че изглежда Русия не атакува активно пратките със западно оръжие, влизащи в Украйна, въпреки че не е ясно защо, особено при положение, че Съединените щати имат информация, че руснаците имат такова желание, което е било обсъждано както публично, така и частно. Има множество теории относно това, че до този момент пратките се допускат, добавя този източник, включително и такава, че руските сили просто не могат да ги открият – оръжията и екипировката се изпращат в необозначени камиони и често се транспортират през нощта. Възможно е причината да е и че руските сили свършват мунициите си и не желаят да ги хабят, прицелвайки се в случайни камиони, освен ако не са сигурни, че те са част от военен конвой.

В понеделник обаче Русия заяви, че е унищожила склад „близо до Лвов“, в който е имало големи доставки от оръжие, осигурено на Украйна от Съединените щати и европейските страни. CNN не успя да потвърди изявлението.

Но най-общо казано, Русия няма перфектна разузнавателна видимост в Украйна, добави още този източник, а техните въздушни мощности в западна Украйна, откъдето влизат пратките, са крайно ограничени от украинските системи за въздушна отбрана.

Официално Пентагонът каза, че все още не е видял руски опити за прекъсване на доставките на оръжие или на военни пратки, движещи се в Украйна. „Полетите все още се провеждат в местата за доставки в региона. Движението по земя на тези пратки все още продължава вътре в Украйна. Всеки един ден има военна помощ, оръжия и материали, както и поддържаща екипировка, които стигат в украински ръце“, каза Кърби в четвъртък. „Ще продължим да правим това, докато можем и колкото бързо можем. Не сме видели никакви руски усилия за прекъсване на този поток. Затова просто ще продължим да го правим“, добави той. „Постоянно следим доставките, наблюдаваме ги всеки ден, променяме и адаптираме според нуждите.“

 

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

Източник: edition.cnn.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.