ДЪРЖАВАТА ОЛЕКВА В ТЕЖКО ВРЕМЕ

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/darzhavata-olekva-v-tezhko-vreme/16404 SvobodnoSlovo.eu
ДЪРЖАВАТА ОЛЕКВА В ТЕЖКО ВРЕМЕ

Министър Ананиев току-що съобщи, че отменя своята вчерашна заповед за задължително носене на маски на обществени места. Нещо, което е правилно и навременно. Добре е, че все пак здравият разум надделява. Лошото е, че държавата олеква с този начин на действие „иди ми- дойде ми”. Не може да се издават заповеди на кило, които след това да се отменят, защото не стават. Така хората допълнително се притесняват, че управлението е в ръцете на некомпетенти некадърници.

Аз лично нося маска още от началото на извънредното положение. Не защото някой ме задължава, а заради елементарното чувство на отговорност.  Но ми се иска, ако става задължително, държавата да се аргументира – първо, и второ – да осигури маски, каквато идея има в момента за социалнослабите и други кръгове граждани. Което е и редно.

Законодателството не е лек процес и не е за всеки. Затова, дори в извънредно положение, преди да изтърсят някое правно недоносче за смях и на кокошките, да публикуват за обсъждане дори за един ден намеренията си за издаване на задължителна мярка. Има достатъчно експерти и професионалисти, които да дадат предложения. И поради положението, извънредно в Министерство на здравеопазването да се привлекат да ги консултират практикуващи юристи и лекари, така че заповедите да са смислени и издържани.

Защото пак повтарям, държавата олеква с леки и нищожни заповеди. Те са вредни за здравето ни, защото вместо да ни защитават, всяват допълнително хаос и паника. 

Елена Гунчева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.