Демерджиев: Обществото не получи отговор как бащата на Иван Гешев е придобил дялове от ”Жоси”

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/demerdzhiev-obshtestvoto-ne-poluchi-otgovor-kak-bashtata-na-ivan-geshev-e-pridobil-dyalove-ot-zhosi/5174 SvobodnoSlovo.eu
Демерджиев: Обществото не получи отговор как бащата на Иван Гешев е придобил дялове от ”Жоси”

В голямата си част сигналите в правосъдното министерство срещу Иван Гешев не са публично известни. Това заяви в предаването “Обективно” на Телевизия Евроком адв. Иван Демерджиев, бивш служебен министър на правосъдието, по повод предстоящото внасяне на ново искане във ВСС за освобождаването на главния прокурор.

,

“Причината е, че в Министерство на правосъдието проверяваме тези сигнали, обобщава информацията и действаме спрямо правомощията на институцията. Нямаме практика да оповестяваме сигналите преди да проверим съдържанието им и да приемем дали това, което се сочи вътре е основателно”, добави той.

“Сигналите са два и са подадени към Министерството на правосъдието и МВР. Събират се доказателства, но за мен необясним е фактът, че българското общество не получи отговор на въпроса как и защо г-н Стоимен Гешев, баща на Иван Гешев, придобива дялове от това дружество, при положение, че в договора в Търговския регистър не е посочено основание - дали е платена цена, дали са подарени тези дялове, дали са заменени. Когато подателят на сигнала твърди, че ги е прехвърлил в замяна на обещани услуги от г-н Гешев по досъдебни производства, тогава възниква задължения на г-н Гешев като главен прокурор, който представлява прокуратурата на Република България, да разсея тези съмнения и да каже поради каква причина баща му се е сдобил с тези дялове. Аз нямам отговор на този въпрос, мисля, че и българското общество”, допълни адв. Демерджиев.

Историята започва през 2013 г., когато фирма “Жоси” ООД е една от най-големите фирми в млекопреработвателния бранш. По това време Иван Гешев е редови прокурор в София. Единият съсобственик на фирмата, Георгиев, е в конфликт с другия - Присадашки, припомня Евроком.

Ето защо Георгиев разказва, че се е обърнал за съдействие към Гешев заради познанството си него. Целта е била отстраняване на Присадашки от фирмата, а "наградата" трябвало да е дял в “Жоси”, който да получи бащата на прокурора.

Развоят накрая се оказва съвсем друг. Георгиев разказва, че е загубил фирмата си, платил 30 000 лв. "такса спокойствие" и са подпалили дома му.

На 10 февруари от Прокуратурата разпространиха позиция по казуса:

"Твърдението, че член на семейството на главния прокурор е бил съсобственик в търговско дружество, с предмет на дейност млекопреработване, може да бъде определено само и единствено като лъжа. Никога, нито Иван Гешев, нито член на неговото семейство, са имали каквато и да е собственост във визираната в интервюто „една млекопреработвателна компания“, нито в друга".

https://frognews.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.