Доц. д-р Атанас Мангъров: БПЦ беше най-адекватна. София не трябваше да се блокира

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/doc-d-r-atanas-mangarov-bpc-beshe-nay-adekvatna-sofiya-ne-tryabvashe-da-se-blokira/16074 SvobodnoSlovo.eu
Доц. д-р Атанас Мангъров: БПЦ беше най-адекватна. София не трябваше да се блокира

Не беше правилно блокирането на София по празниците. Българската православна църква се държа най-адекватно. Хората трябваше да се поразмешат. Ако продължаваме да лежим скрити и да треперим от страх, скоро ще се срещнем с други проблеми, които са много по-сериозни.

Това заяви доц.д-р Атанас Мангъров в предаването "Честно казано" с Люба Кулезич.

Мангъров се превърна в трън в петата на Националния оперативен щаб заради поредицата си от спорни изказвания.

"За да се свърши това чудо, 70% от хората трябва да се срещнат с вируса. Разликата между заразени и заболели е като между жена, която е правила секс, и жена, която е забременяла. Това са две различни неща", онагледи тезата си доц. Мангъров.

Той разтълкува цифрите така: От 1024 души, заразени с коронавирус, истински болните, които се намират в реанимация са едва 37. Починалите са 49.

"Огромна част, над 90 на 100 са хората, на които им няма почти нищо. Една малка част е с температура, гърло, общо неразположение - неща, които не се различават по нищо от онова, което се случва на хората по няколко пъти годишно. Няма да има камиони с трупове", категоричен беше медикът.

"На базата на всевъзможни апокалиптични прогнози се взеха всички тези решения. Чакахме до момента да видим какво ще се случи след 1 седмица. Преди това правихме същото. До момента нищо особено не се е случило, няма и да се случи. Това е нов вирус, към който нямаме антитела. Заразен е, няма лекарство. Няма да има в обозримото бъдеше. Ще мине през всички хора. През 70% от хората трябва да премине, за да се свърши това чудо. Това са хората, които ще правят "секс" с вируса. Онези, които ще "забременеят" са много малко. Това се е случвало в света, когато не е имало ваксина срещу морбили, където смъртността е 1 на 1000. В момента сме в същото положение", коментира Мангъров.

По думите му, за да се вкарат ваксините в употреба, трябва да преминат през строги клинични изпитания, които отнемат години. Той коментира и твърденията, че срещу вируса не може да бъде изграден имунитет: Каква ваксина чакаме тогава?

"Всичко се прави от страх. Щяхме да сме много по-успешни, ако това се разбираше. На път сме да разрушим икономиката си, ако не сме го направили вече. Това е нещо, от което колкото и да ни е страх, няма да ни се размине", обясни Мангъров.

"Това нещо няма да затихне по този начин. Ще откриваме нови случаи, ако изследваме нови хора. Какво от това? Трябва да се замислим по какъв начин да излезем от това състояние. Начинът е малко по малко да започнем да се отваряме и то по-динамично. И то от тази страна на обществото, която е млада и силна и няма да загине при среща с този вирус - да се отворят паркове, стадиони, градини и училища", смята още медикът.

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.