Доц. Мангъров: Мерките трябва да паднат!

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/doc-mangarov-merkite-tryabva-da-padnat/9783 SvobodnoSlovo.eu
Доц. Мангъров: Мерките трябва да паднат!

Мерките трябва да паднат. Извънредната епидемична обстановка може да остане, за да може засегнатите бизнеси да си получават помощите, но това не означава, че не трябва да се махнат маските, че децата не трябва да тръгнат на училище и да се махнат всичките тези ограничения. Защото ще излезе, че едно се говори, преди да станеш министър, и друго, след като станеш такъв.

Това каза пред „Флагман” доц. Атанас Мангъров, който от началото на пандемията е върл критик на строгите COVID ограничения. Той коментира и новата схема за ваксинация:

„Целта на упражнението беше не да се ваксинират всички, а най-вече тези, които са най-рискови.  Това е много логично, стига да може да се осъществи, защото не виждам голямо желание да се ваксинират точно тези рискови групи хора. Но трябва да се има предвид, че колективният имунитет се получава както след естествено преболедуване, така и след имунизация. Няма никакъв смисъл да се имунизират хора, които са прекарали болестта и имат антитела”, категоричен бе доц. Мангъров.

„Хората, които имат придружаващи заболявания и които са в т.нар. рискови групи, биха могли да се ваксинират с която и да е от ваксините, ако искат. Ако искат – защото винаги съм казвал, че тези ваксини не са направени по правилата на добрата лабораторна и клинична производствена практика. Към тях има резерви”, добави той.

„Това е избор, който всеки човек трябва да направи и за което, преди да му сложат каквато и да е ваксина, трябва да подпише информирано съгласие. Т.е. тук решението се прехвърля върху главата на отделния човек, защото ние ги съветваме да се ваксинират, но в същото време искаме да подпишат информирано съгласие. Ако нещата бяха толкова сигурни, нямаше да ги караме да правят това”, каза още доц. Атанас Мангъров.

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.