Елена Йончева: Конфликтът в Украйна няма военно решение

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/elena-yoncheva-konfliktat-v-ukrayna-nyama-voenno-reshenie/4742 SvobodnoSlovo.eu
Елена Йончева: Конфликтът в Украйна няма военно решение

Войната в Украйна няма да има победител, прекратяването на конфликта няма да стане с военни средства. Цяла Европа е в опасност. Санкциите са единственият начин, по който на този етап ЕС може да реагира. В същото време, санкциите са признак на безсилие в ситуацията, защото става очевидно, че ЕС не може да спре войната. Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в интервю за БНР.

Трагедията е огромна. Агресията на президента Владимир Путин в Украйна беше историческа грешка. Руският народ не заслужава това, каза още тя.

Елена Йончева поясни позицията на българските евродепутати от групата на левицата, които във вторник подкрепиха резолюцията на Европейския парламент (ЕП) за Русия. С нея ЕП осъжда агресията в Украйна и призовава Русия да прекрати незабавно всички военни действия, и да изтегли всички военни и паравоенни сили от територията на страната.

Представителите на българската левица не гласуваха за текстовете, с които се настоява за увеличаване на износа на оръжие и военно оборудване за Украйна. Това ще доведе до ескалация на конфликта. Колкото по-дълго продължава, толкова повече нарастват рисковете да излезе извън територията на Украйна, коментира Елена Йончева. Тя припомни, че само преди няколко часа върховният представител за външна политика на ЕС Жозеп Борел каза, че ЕС не е във война с Русия. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че НАТО няма да изпраща войски в Украйна.

Въпреки декларираното намерение ЕС и НАТО да не бъдат въвличани, има голяма вероятност с въоръжаването на Украйна военните действия да се разраснат и в държавите членки. Страните в конфликта трябва да бъдат върнати на масата на преговорите и това може да стане с участието на САЩ и ЕС, смята Елена Йончева.

Българските евродепутати от левицата гласуваха и срещу предложението на ЕП за ограничаване на вноса на руски нефт и газ, както и срещу прекратяването на сътрудничеството с Русия в ядрената област. Това би направило невъзможна работата на АЕЦ „Козлодуй“ във време, в което тя е ключова за енергийния баланс на България.

Те не одобриха и въвеждането на забрана за руски медии в ЕС. Русия спря „Ехото на Москва“ и станция „Дожд“, наложи цензура на медиите. Ние сме Европа, не можем да постъпваме по този начин. За нас свободата на медиите е основна ценност. Подобни забрани работят в полза на руската пропаганда, коментира Елена Йончева. Според нея българите са буден, интелигентен народ, който може да търси и намира информация, и да я преценява.

Елена Йончева отбеляза и безпрецедентната хуманитарна криза, пред която се изправя Европа. Само за последните няколко дни на границите на ЕС са пристигнали повече от 600 000 бежанци, което е една трета от бежанците, които дойдоха след 2015 г. Този път се води война на външна граница на съюза – Украйна граничи с четири държави членки. Вече са задействани всички механизми на ЕС за координация, така че да се изпрати експертна помощ за по-бърза обработка на документите и заявленията за закрила.

След края на войната, когато се установи мир, трябва да започне открит разговор защо беше разрушена системата за международна сигурност. През последните 20 години тя беше прекроена от държави, които действаха от позицията на силата. Днес това е Русия. Защо осем години ЕС не успя да наложи спазването на Минските споразумения? Защо не бяха намерени други решения? Предупреждения имаше, каза Елена Йончева. Тя припомни коментара на бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, един от големите критици на Москва, който каза, че Русия трябва да се приобщи към сигурността на Европа. Както и позицията на бившия съветник  по национална сигурност на САЩ Збигнев Бжежински, че е възможно да се върви към някаква форма на неутралитет, на „финландизация“ на Украйна.

 

Не казвам, че това е пътят. Но днес липсва дискусия в каква посока ще тръгне Европа, отбеляза Елена Йончева.

 

Като „политически жест на този етап“ тя определи заявеното намерение на няколко европейски държави Украйна да получи статут на кандидат-член в ЕС по ускорена процедура. Този жест създава илюзорни очаквания у украинските граждани, защото не мисля, че те ще бъдат реализирани в скоро време, в близките десетилетия. Турция е с този статут от 1999 г., а Сърбия от десет години, каза Елена Йончева.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.