ГЕРБ и Караянчева се оплакаха на Манфред Вебер от 'политически репресии' в Кърджали

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/gerb-i-karayancheva-se-oplakaha-na-manfred-veber-ot-politicheski-represii-v-kardzhali/5250 SvobodnoSlovo.eu
ГЕРБ и Караянчева се оплакаха на Манфред Вебер от 'политически репресии' в Кърджали

На среща с председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер членове на ГЕРБ-Кърджали са се оплакали от "политически репресии" и "неправомерни задържания по време на последната предизборна кампания". 

В срещата са участвали председателят на 44-тото Народно събрание и член на ИК на ГЕРБ Цвета Караянчева и българските евродепутати Андрей Ковачев, Андрей Новаков и Асим Адемов.

Представителите на ГЕРБ-Кърджали са запознали Манфред Вебер "как са били арестувани показно пред съгражданите си без да са извършили никакви нарушения. Задържането им е в следствие единствено на анонимни доноси".

Невинността ни беше потвърдена от българския съд и ние осъдихме МВР - това е обяснила Шукри Вели.

"Единствената цел беше да уплашат хората в малките населени места и те да не отидат да гласуват. Задържаха ни и лежахме в ареста 24 часа, само защото участваме в кампанията на ГЕРБ. Заключиха ни по анонимни сигнали, защото нямаха никакви доказателства да сме вършили нещо нередно", са казали Хюсеин Садък и Митко Хатибов, които също са осъдили МВР.

Цвета Караянчева е информирала Вебер, че "подобни политически репресии от страна на двата служебни кабинети на президента Румен Радев са прилагани преди всичко към членове и симпатизанти на ГЕРБ в цялата страна".

"Привикваха хората ни да подписват предупредителни протоколи, че няма да участват в купуване на гласове, без те никога да са правили подобни неща. Обискираха и задържаха единствено по анонимни сигнали. Подобни действия бяха характерни за комунистическия режим в Българи преди 1989 г., в чиито репресивни служби днешният вътрешен министър е бил следовател", твърди още Караянчева.

Тя е подчертала, че с днешните срещи ГЕРБ цели не да се оплаква, а да запознае европейските институции със състоянието на демокрацията и правата и свободите на българските граждани, които са и европейски.

"Вече имаме и съдебен резултат от Вашите случаи, които доказват, че управляващите в България не са действали по справедлив и политически коректен начин срещу европейски граждани. Ето защо Европа трябва да наблюдава отблизо какво се случва в България и ЕНП ще се заеме с това" - обеща председателят на Групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер.

Вебер е разтревожен от развитието на ситуацията в България: "Очевидно е, че нещата са извън контрол. ЕС трябва да се вгледа по-внимателно в спазването на върховенството на закона в България и ЕНП ще се заеме с тази задача".

offnews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.