ГЕРБ загуби първи избори от 12 години

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/gerb-zagubi-parvi-izbori-ot-12-godini/8871 SvobodnoSlovo.eu
ГЕРБ загуби първи избори от 12 години

ПП ГЕРБ, която доминира през последните 12 години в българския политически живот, губи извънредните парламентарни избори за 46-о НС. В края на изборния ден паралелните преброявания на социологическите агенции показаха, че ГЕРБ и “Има такъв народ“ имат сходни резултати - около 22%. Към 20 ч. партията на Бойко Борисов водеше, но с разлика около един процент. При 70 процентна извадка обаче "Алфа рисърч" вече дава предимство за партията на Слави Трифонов. При 90% извадка "Галъп" също промени прогнозите си и обяви, че води "Има такъв народ".

БСП запазва третата си позиция - 15.1%, но ”Демократична България“ е по петите й - изостава с около половин процент. ДПС за първи път се очертава да бъде пета парламентарна сила - с 12%. В НС намира отново място и шеста партия - ”Изправи се! Мутри вън!” - 4.8%.

В резултатите не са отчетени резултатите от чужбина, които на миналите избори масово гласуваха за "Има такъв народ", Демократична България и ДПС.

Патриотите, “Възраждане” и партията на Васил Божков отново не успяха да преминат избирателната бариера от 4%, показват първите прогнозни резултати.

ПАРТИИ ГАЛЪП ТРЕНД Алфа рисърч Маркет линкс

ГЕРБ 23 23.5 23.5 23

ИТН 23.2 23.1 24 21.7

БСП 14.3 14.2 13.3 14.7

ДБ 13.4 12.8 12.7 13.5

ДПС 11.5 8.8 11.1 10.4

ИМВ 5.1 5 5 5.1

Според "Алфа рисърч" разпределението по мандати според екзитпола ще е :

ГЕРБ - 62 депутати

ИТН - 59

БСП - 37

ДБ - 37

ДПС - 31

ИМВ - 14

Това означава, че протестните партии събират 110 гласа и за да успеят да съставят правителство, са им нужни още 11 гласа подкрепа. Предположенията на наблюдателите са, че вероятно ще ги получат от БСП, която се определи също като опозиционна партия. В сравнение с 45-отото Народно събрание ГЕРБ губи 13 депутати. ИТН печели 8, БСП губи 6, ДБ е плюс 10, ДПС е плюс 1, а ИМВ е в същото положение. Партиите на протеста тогава имаха 92 места, сега са с 110. Както се очаква, вотът от чужбина ще даде преднина на ИТН пред ГЕРБ, но все пак досега не е имало партия победител само с около 60 депутати. Според екзитпола на "Галъп" протестните партии събират 108 мандата.

Изборите за 46-о НС ще се запомнят с рекордно ниската избирателна активност, която вероятно ще бъде около 40%. Плажовете бяха пълни, а избирателите нямаха право да гласуват на друго място, освен по постоянен адрес.

Силно впечатление направи липсата на активност в ромските махали - мнозина отдават това на акциите, които МВР направи през последните дни срещу търговците на гласове. Това дава основание да се твърди, че контролираният вот бе силно ограничен.

В чужбина избирателите бяха също по-малко, отколкото на изборите през април, въпреки че заради машинното гласуване и отварянето на много нови секции, гласуването бе безпробемно.

За първи път в историята избирателите гласуваха масово с машини, но това не ги затрудни. Въпреки стотиците сигнали за проблеми с машините, пуснати най-вече от екипа на ГЕРБ, само около 0.5% от устройствата дадоха сериозни дефекти. В секциите, в които машините не можеха да се използват, бързо бе преминато на гласуване с хартиени бюлетини. Много машини спираха, но проблемите своевременно бяха отстранявани от специалисти. Масовият дефект на машините се дължеше на нетърпеливи избиратели, които бързо дърпаха бележката с данните от гласуването, което водеше до блокиране на вградения принтер. Някои машини бяха доставени със сгрешен таймер, който не позволяваше изборният процес да започне навреме.

Без сериозни проблеми преминаха изборите в чужбина. Единствените секции, в които имаше опашки, бяха в северна Гърция. В Турция проблем създаде ЦИК, която едва днес реши, че попълването на декларации може да се извършва извън изборната секция.

Сигналите за нарушения бяха 65% повече, отколкото на изборите през април, но мнозинството от тях засягаха дребни проблеми, свързани с машинното гласуване.

https://www.segabg.com/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.