Гешев на крак при Кирил Петков, моли го да не закриват ”Спеца”. Премиерът е непреклонен

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/geshev-na-krak-pri-kiril-petkov-moli-go-da-ne-zakrivat-speca-premierat-e-nepreklonen/5364 SvobodnoSlovo.eu
Гешев на крак при Кирил Петков, моли го да не закриват ”Спеца”. Премиерът е непреклонен

Главният прокурор Иван Гешев отиде на крак при премиера Кирил Петков в сградата на Министерски съвет. Това потвърдиха от правителствения пресцентър. Оказва се, че Гешев е поискал срещата, за да моли да не се закрива т. нар. ”Спец”. Министър-председателят, обаче е бил непреклонен.

МС и прокуратурата пуснаха две различни съобщения за срещата, които нямат нищо общо по между си. Можете сами да ги сравните:

Ето какво казаха от МС: Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с главния прокурор Иван Гешев. Това съобщиха от правителствената информационна служба. В рамките на разговора им в Министерския съвет господин Гешев апелира да не бъдат закривани специализираните съд и прокуратура, чиято дейност по думите му дава резултат. Премиерът Кирил Петков потвърди решението на правителството, изразено чрез качения за обществено обсъждане законопроект за промени в Закона за съдебната власт - а именно, че двете специализирани звена следва да бъдат закрити заради слабите им резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, както и други системни недостатъци.

От прокуратурата побързаха да съобщят за изхода от срещата. Според държавното обвинение всичко е преминало между двамата  по"мед и масло", в дух на разбирателство и партньорство.

Ето изявлението от ведомството на Гешев: Главният прокурор Иван Гешев проведе работна среща с премиера Кирил Петков. Разговорът се проведе в сградата на Министерския съвет.  Обвинител номер едно акцентира върху нуждата от конструктивен диалог между съдебната и изпълнителната власт и подобряване на взаимодействието между правоприлагащите институции в рамките на техните законови правомощия.

Гешев изтъкна, че в интерес на българските граждани е държавните органи, чието правомощие е противодействието срещу престъпността и корупцията, да работят в синхрон и доверие, като това става при спазване на процесуалния ред. Главният прокурор подчерта водещата роля на българската прокуратура в неутрализирането и недопускането на зловредно чуждестранно влияние на територията на страната, засягащо и интересите на Европейския съюз и страните членки на НАТО.

Главният прокурор увери министър-председателя и в ангажираността на Прокуратурата да допринесе за продължаване на съдебната реформа. Гешев потвърди готовността на прокурорите и следователите да участват активно в дискусиите по актуализиране на законодателството и Конституцията на страната, с оглед изпълнение на препоръките, залегнали в хоризонталния механизъм на Европейския съюз за върховенство на правото.

Обвинител номер едно отбеляза, че за осигуряването на бързо, ефективно и качествено правосъдие, е нужна всеобхватна реформа на съдебната система, в т.ч. и привеждането на наказателно-правната уредба в съответствие със съвременните предизвикателства.

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.