Готви се национален протест на малкия и среден бизнес

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/gotvi-se-nacionalen-protest-na-malkiya-i-sreden-biznes/20452 SvobodnoSlovo.eu
Готви се национален протест на малкия и среден бизнес

Колеги предприемачи – малки и средни търговци, софтуеристи/програмисти – собственици на интелектуална собственост, икономисти – обслужващи тези дейности и всички други добросъвестно изпълняващи и спазващи нормативните изисквания, почиващи на нормалната човешка и пазарна логика.

От месеци се приемат и обнародват десруктивни за българския среден и малък бизнес Закони, Наредби и всякакъв друг вид „регулации“ от нормативен характер. Едрият капитал чрез своите лобита – законотворци и „видни“ представители на изпълнителната власт ни притисна, за да създаде за себе си и за своите изпълнители най-изгодна и „уютна“ среда за съществуване – безкритична, послушна, без конкуренция и може би най-важното – да получи „почти безплатно“ онази част от бизнеса, с която не може да се пребори по нормален, по пазарен начин:

- Закона за горивата: „силата на големия“;

- Допълнителни дейности и разходи при търговията на едро с цигарени изделия;

- Допълнителни дейности и разходи при търговията с лекарствени средства;

- Неповторимите успехи с въвеждането на: електронните винетки, с „бонус-малус“ системата на застраховане, с въвеждането на електронното правителство, с предстоящите /за пореден път/ промени в изборното законодателство.

На дневен ред е и Наредба Н-18 на Министерство на финансите – „бисера на диктата“ – рожба на административен произвол с цялата му яловост, некомпетентност и икономическа безпомощност!!! И то без каквато и да е възможност и форма на административен и/или законодателен контрол. Какво положително ще постигне: ....след няколко години: „нова подмяна“ ЗАЩОТО „ЧЕРНИЯ БИЗНЕС...“;

Какво ли не се нарушава с нея?

Не се ли нарушават принципите на свободното предприемачество?

Не надхвърлят ли заложените изисквания необходимото за събиране дължимите данъци?

Не се ли ограничават умишлено софтуерните решения, ползвани от бизнеса?

Не се ли осигурява „свободен коридор“ за нахлуване на един тясно определен кръг лица, приближени на активно участващите в разработването и?

Заложената презумпция за всички засегнати от духа на наредбата „ВИНОВЕН“, обяснява едно: крайната и цел не е събирането на данъци, а даване огромна власт на „големите“ над малкия и среден бизнес:

  • пълен достъп до фирмената информация и правото и на изнасяне извън търговския обект;
  • наличие на неясни и общи формулировки, при които „винаги си виновен“. На тяхна база: затваряне на търговски обект (за 30 дни!) по субективно решение; сваляне софтуер от лицензионния списък без механизъм за възстановяването му никакви мерки срещу питането „а сега какво правим?

Краен резултат: докато изпълняваме „неизпълнимото“, възложителите са ни взели бизнеса.......

Затова искаме диалог и аргументи за всеки член, алинея, точка и буква. Искаме яснота в изказа и време за адаптиране... И то реално, а не формално, за пред медиите.

МОЛЯ всички, които мислят за бизнеса си, за семейството си, за бъдещето на България, организирайте се по места с колегите си за формата на протест. На 26.02.2019 да оставим търговските си обекти заключени и да се помолим на Бог управляващите на Република България да се подсетят, че живеем в Свободна и Демократична страна с пазарна икономика, в която чиновникът е служител на народа, пък бил той парламентарист, министър, или говорител на НАП. 25.01.2019 г.

Няколко от Вас

ПП: Моля, разпратете съдържанието на този призив към вашите партньори, клиенти и доставчици. Благодарим Ви!

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.