И ТИЯ КАТО ОНИЯ! "ОДИ ПЕША!"

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/i-tiya-kato-oniya-odi-pesha/4550 SvobodnoSlovo.eu
И ТИЯ КАТО ОНИЯ! "ОДИ ПЕША!"

На заседанието на Постоянната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление днес беше разгледан законопроект на Възраждане за промени в Закона за движение по пътищата. Накратко промяната е общините да предоставят безплатно точно определени места на собственици и наематели на жилища, за паркиране на личните им автомобиили. В момента всяка община си прави своя наредба и постоянно се променят правилата. А изнудването на хората достига все по-голееми висоти.

Считам, че предложението е разумно. За да може всеки собственик на жилище, който има и автомобил, да знае, че може да паркира в района на дома си. Въпреки това, предложението срещна неочаквана съпротива.

Повечето колеги казаха, че се бъркаме така в местното самоуправление. Явно общините в България са обявили пълна независимост, но съм пропуснала тоз озадачаващ факт. Другото, което обясниха, че зоните били полезни. Да, безспорно, въвежда се ред и според мен няма никаква пречка в тези зони да има и места за живущите наоколо. В момента дори с пропуски, повечето граждани трудно намират места в района на дома си, особено в по-големите градове. Да не говорим за това, че много общини са се превърнали в търговски дружества и събират безумно високи такси за всяко едно нещо.

Най-изумителното беше становището на един колега от БСП и ПП, които заявиха, че трябва да се намалява броят на автомобилите и да се ходи пеша. Колегата от ПП направо заяви, че автомобилите трябва да изчезнат и всички да ходим пеша. Така ми заприлича на Караянчева с нейното : "Ходи пеша, бе!", че не е истина. Затова и му обясних, че ако приемем Зелената сделка на ЕС и продължим санкциите срещу Русия, като едното нищо ще ходим само пеша. Неоценявайки сарказма, комисията отхвърли предложението. Очаквам в пленарна зала при гласуването да се получи същата абсурдна ситуация.

Проблемът с паркирането в големите градове е голям. И отказването на хората да ползват личен транспорт засега не е решение. Много общини, вместо да построят паркинги и да затегнат строителния режим за паркоместата, използват нуждата на хората и ги изнудват за все по-големи и по-големи такси! Това е проблем, който трябва да бъде решен на национално ниво. С най-голямо уважение към общините и местното самоуправление, има неща, които стоят над пълненето на общинския бюджет!

Елена Гунчева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.