Икономическа полиция разследва неправомерно харчене на средства от Столична община

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/ikonomicheska-policiya-razsledva-nepravomerno-harchene-na-sredstva-ot-stolichna-obshtina/4997 SvobodnoSlovo.eu
Икономическа полиция разследва неправомерно харчене на средства от Столична община

Икономическа полиция при ГД „Национална полиция“ се е самосезирала по медийни публикации за неправомерни действия на столичен заместник-кмет.

Обект на проверката е било твърдението, че Столичната община неправомерно е харчила целеви средства, постъпващи в нейните сметки от такса битови отпадъци за други дейности.

Според изнесените данни ежегодно в сметките на общината постъпват суми от ТБО от предходни години, т. нар. „недобори“, които се събират в обща сметка, а после се разходват не за дейности, свързани с почистването, както изисква Законът за местните данъци и такси.

Според ЗМДТ постъпващите средства от ТБО са целеви и като такива трябва да се разходват единствено и само за дейности, свързани с почистването.

Това е потвърдено и от официално становище на Сметната палата в отговор на изпратено конкретно запитване по казуса.

След изискани справки от СГО и АДФИ, е направен изводът, че средства в размер на над 84,5 млн. лв. от 2019 и 2020 г. не са постъпили в целевата сметка, а в такава, в която постъпват всички приходи на общината.

Точният размер на средствата може да се установи след възлагане на одит от Сметната палата.

Предстои материалите да бъдат изпратени в прокуратурата за преценка дали да бъде образувано досъдебно производство.

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.