Има ли машинист във влака?

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/ima-li-mashinist-vav-vlaka/3230 SvobodnoSlovo.eu
Има ли машинист във влака?

Гръмки слова и непрекъснати кадрови промени - така може да се опише накратко управлението на транспортния министър Николай Събев. Това ясно може да се види от водената от него политика в жп транспорта, където лозунгите стават все по-нереалистични, а шефовете не успяват да се запознаят с личния състав, преди да бъдат уволнени. В резултат на всичко това обещаните реформи все още са само на хартия, влаковете все така се тътрят, често стават и аварии.

Един от широкопрокламираните приоритети на министъра е да може да се пътува бързо до морето с влак. Така ще бъдат избягвани задръстванията по шосетата, особено през лятото. Според него от юни ще може да се стига от София до Бургас за по-малко от 5 часа. В това отношение бившият премиер Бойко Борисов бе много по-смел - през юни 2020 г. той обещаваше тази отсечка да се взема с влак за 3 часа!

Хората, които разбират от жп транспорт, отговарят на тези блянове с железничарски виц, който гласи, че влакът може да вземе тази отсечка за толкова кратко време само ако

табелата на гарата в Бургас се премести в Пловдив

"По жп трасето има доста места с ограничения на скоростта на движение, като причината е лошото изпълнение на ремонтите на линията. Освен това има много гари, където спират влаковете, а слабата технологична обезпеченост изисква при пристигане и тръгване на композицията ръководителят на движение да излиза, което го няма никъде в Европа. За под 5 часа може да се стигне от София, ако жп линиите са в нормално състояние и се спира само на едно място, например в Пловдив. Всички кметове по пътя обаче искат бързите влакове да не ги подминават. Не го критикувам човека (министър Събев - б. а.). Просто е лаик. Два пъти за по 3 месеца сменя ръководни кадри на високо ниво и има хора, които са външни за системата. Общо взето, състоянието и на жп инфраструктурата, и на подвижния състав, не е добро. В момента, дори с доставените преди време нови машини, има 20% недостиг на локомотиви, за да се обвърже съществуващият график на държавните железници. Отделно разписанието е нереално и има влакове, които са полупразни, и на практика

превозването на един пътник излиза по 1000 лв.,

но на никого не му стиска да ги спре. Такъв пример е пътуването от София до Дупница или Кюстендил, при което се возят по около 15 души в 3 вагона, теглени от мощен локомотив. Всичко е малко бутафория“, обясни професорът от Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ Симеон Ананиев.

Пред ресорната комисията министърът неотдавна каза, че администрацията е една от пречките за реформите в сферата на жп транспорта и със сигурност в твърдението му има немалка доза истина. Но очевидно и той няма търпение, защото не дава много време на новоназначените да покажат какво могат.

На 12 януари по настояване на министъра на транспорта е изгонен негов заместник, а жп холдингът остана с двама директори по-малко. Тогава премиерът Кирил Петков уволни зам.-министъра на транспорта Илия Илиев, чийто ресор беше жп секторът. Освободени бяха и двама членове на съвета на директорите на Холдинг БДЖ - председателят Симеон Евтимов и Любомир Сяров, отговарящ за товарните превози. В съобщение до медиите на транспортното ведомство бе цитиран министърът със следното обяснение за чистката: "В БДЖ започнахме решителни и дълбоки реформи. Нуждаем се от екип, който да следва темпото на промяната".

Уволненията станаха изненадващо

Илиев стана зам.-министър през декември, а двамата вече бивши директори на БДЖ оцеляха за по-малко от месец. Така около седмица преди края на февруари в управата на жп холдинга останаха трима - някогашният депутат от НДСВ Йордан Мирчев, който тогава бе на 81 години, Петко Петков (49 г.) и Григори Григоров (56 г.). Точно 3 месеца по-късно Събев уволни и Йордан Мирчев - тук мотивът е, че освободеният не може да напише един бизнес план и трябва министърът да се занимава с неговите проблеми. Няколко дни преди това, на 8 април, с протоколно решение на бърза ръка освободи от Съвета на директорите на Холдинг БДЖ и друго свое назначение - Кирил Григоров.

"В момента честите смени на шефове в системата не са добри за никого", коментира за „Сега“ председателят на жп синдиката на КНСБ Петър Бунев. „Човек и да иска, не може за две седмици или за един месец да направи нещо. Тук не става дума за това кой какво може. С това многократно назначаване и уволняване работата се блокира. На практика

никой не е тръгнал да прави нещо съществено

Всеки нов назначен идва и забранява продажби, покупки и т.н. На път сме елементарни ремонти да не могат да се направят. Всеки един разход за над 700 лв. трябвало да минава през Съвета на директорите и едни графити за пантографа на локомотива като не могат да се вземат, и машината стои. Хиляди части трябват за поддръжката. Вече излязоха за ремонт 2 от най-новите локомотиви, но чакат, защото няма колооси за подмяна. Преди ги купувахме от Украйна, но сега това е невъзможно. В най-добрия случай ще дойдат на двойна или тройна цена от Турция или на четворна-петорна от Европа.

Затова се съмнявам в оптимизма на министъра

Как да се намаляват разходи, като всичко скочи - токът, металите, които са основните консумативи в железниците“, добави синдикалистът. Той е притеснен от забавянето на обществените поръчки за новия подвижен състав. „В цяла Европа капацитетът на заводите производители е ангажиран за години напред. Те (от министерството - б. а.) говорят, че мотриси ще се купуват, но другите страни си направиха търговете и ги поръчват. В същото време и ремонтите на нашите мотриси „Сименс“ са на никъде“, припомни Бунев.

На този фон планът на транспортния министър е до 2024 г. БДЖ да стане печеливша компания, да няма нужда от пари от бюджета и дори да емитира акции на фондовата борса. Загубите само за 2021 г. са 41 млн. лв. Според Събев железницата още тази година може да намали разходите с 30%. Едновременно с това обаче, в отговор на депутатски въпрос, той уточни, че държавният жп превозвач ще кандидатства за нов договор за обществена услуга, чрез който на практика в момента компанията се субсидира. Събев бе категоричен и че цената на билетите не трябва да се увеличава, докато не се подобри услугата. "Трябва интернет, трябват чисти вагони, трябва да се спазва разписанието", обясни той. И се размечта дори за комбиниран билет, с който гражданите да могат "да пътуват от Силистра до Ню Йорк". След това идеята бе леко "приземена" - с един комбиниран билет от метрото в София да може да се стига с влак до морето и оттам с автобус до курортите. "Предвижда се системата да заработи от май с пускането на най-бързия влак от София до Бургас", съобщи министърът. Дали това ще се случи, предстои да видим.

Засега единствената реална "оптимизация" на работата на БДЖ, която се е случила, е заповедта на Събев

началниците в жп транспорта да слязат от служебните коли

и навсякъде да се придвижват с влак.

За БДЖ са предвидени сериозни средства в Националния план за възстановяване и устойчивост – над 1 млрд. лв. за нови влакове, чиято поддръжка ще струва 415 млн. лв. за период от 15 години. Още отсега е ясно, че около тези обществени поръчки има огромни апетити. "БДЖ – Пътнически превози" се опитва да закупи нов състав от няколко години, като поръчките постоянно се обжалват или прекратяват.

С парите по плана за БДЖ ще бъдат закупени 42 нови мотрисни влакове за крайградски линии, тип S-bahn (372,6 млн. от ЕС и 159,9 млн. лв. национално съфинансиране), и 20 нови push-pull влакове за дълги разстояния (271 млн. от ЕС и 196 млн. лв. национално съфинансиране). Отделно от това е и поддръжката им за 15 години – съответно 200 и 215 млн. лв. От графика за реализиране на проекта е ясно, че транспортното министерство на практика е готово да пусне обществена поръчка. Като срок за провеждане на пазарна консултация, изготвяне на документация за поръчката и обявяването й се сочи един и същи период – второ тримесечие на тази година. При обсъждането на плана за възстановяване един от отстранените ръководители в БДЖ Симеон Евтимов в прав текст заяви, че не е редно в самия план да се уточнява предварително видът на машините, които България ще купува. Малко по-късно той беше уволнен. Явно министърът критика не търпи. Въпросът е ще има ли някой смелост да му каже кои от идеите му са абсурдни и кои - реалистични. Или ще си останем на ниво "бомбастика".

segabg.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.