Как почти-войната може да стане война

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/kak-pochti-voynata-mozhe-da-stane-voyna/26709 SvobodnoSlovo.eu
Как почти-войната може да стане война

Ръководството на ЕС е "най-бездарното в историята", заяви хърватският президент Зоран Миланович. И предложи шефът на европейската дипломация Жозеп Борел да бъде уволнен. В „Труд“ ги нарекохме кирчовци, защото като тукашните харвардци символизират напредващата политическа деградация в съюза, въобще на европейските елити.

ЕС се управлява от колективна Грета Тунберг, затова европейците фактически са беззащитни пред тежкото си бъдеще.
Колегите им в САЩ са същите за своята страна и гражданите. Както е видно от историята, упадъкът се предшества от икономическите кризи. Те създават предпоставките за възникване на враждебност в обществото и пораждат нужда от виновници за бедността и безредието.

Тогава погледите на недоволните се обръщат навън, към Саддам и Кадафи, а днес - Русия и Китай. САЩ сами или заедно с другите от НАТО тръгват на гореща война с явно по-слаби противници или на хибридни операции за „сдържане“ на силните. Чрез Киев и до опасна почти-война с Русия, а чрез Тайван и с Китай.

Когато упадъкът продължава с тенденция към социално-психологически маразъм, се посочват вътрешни противници. Борбата с тях на пристъпи се ускорява, подлежащите на „отменяне“, превъзпитание, прогонване и други наказания стават все нови и нови лица и групи. И придобива все по-остър, непримирим характер.

Впрочем, думата „фундаментализъм“ е използвана за пръв път от протестантски секти през 1920 г. в САЩ. Той е нещо повече от екстремизъм, колкото повече фундаменталистите са пренебрегвани и техните щения отхвърляни, толкова по-агресивни стават. Днешният неолиберален троцкизъм е много близък до комунистическия на Ленин и Троцки преди век.

Моделът на прокарването на измамата е същият. Обозначава се някаква част от обществото като особена, за нещо гневна на света и околните, като се абсолютизира важността на нейните обиди и страдания. После на потърпевшите, както някога на париите презрени, се натрапва убеждението, че могат да бъдат възмездени само чрез сриването до основи на държавата и обществените опори.

Все същите лъжи. Само че новите щатски и европейски леви се опират на нов пролетариат - сексуалните малцинства, цветнокожите, зелените и т. н. The Washington Times тези дни съобщи, че факултетът по информационни технологии на Станфордския университет изброил на 13 страници подлежащи на отмяна думи.

За „американци“ вече следва да се броят само хората от коренното население индианците. Другите ще бъдат само „граждани на САЩ“, не се одобряват заявления за гордеене с американска принадлежност. Конкретно по този повод Илон Мъск възкликнал в Туитър: „Уау!“.

Наркоманът ще се нарича „човек с разстройство на употребата на вещества“. Душевно болните ще са „психически нездрави“, отменя се думата „аборт“, защото може да предизвиква морална или религиозна загриженост.

Също и „момчета“ и „семенно“ (guys and seminal), подсилвали ползването на реч, в която преобладава мъжкото. Настоява се да не се употребява „цветнокожи“, BIPOC - „чернокожи, коренни и цветни“ (Black, Indigenous, People of Color). Бипокци...

Но не е смешно, налудно е и много опасно за великата страна, за преобладаващите в нея нормални американци. Разрушават си държавата като освобождават родината от отечеството. Доскоро историческа линия на Запада беше Белият човек да победи и се възцари, сега искат да го накарат да коленичи пред очите на цял свят.

Упадъкът е системен и носи енергиен характер, значи и ентропиен. При който загубата на енергия надвишава нейното изработване или навлизане отвън. Енергетиката на народа предопределя нивото на жизнената му активност и способността да издържа на външни неблагоприятни фактори.

Силната енергетика води до експанзия навън, до доминиране, до хегемония, казано иначе. Ниската обаче дава само възможност за консервация на жизнената активност върху сравнително неголяма територия с невисоко ниво на култура и икономика. Упадъкът проличава в спадането на качеството на управляващия елит и засилването на индустрията на развлеченията.

Китай има своята индустриална и финансова революция преди хиляда години. Появили са се книжните пари и печатът, евтина транспортна система, огромен вътрешен пазар и също такъв износ. През 1108 г. в някои трактати са описани 1749 вида основни лекарства. Данъците са били до 5% армията се е изхранвала сама.

Половината от среброто, добивано в Америка преди 1800 г. е потъвало в китайските трезори като заплащане за чая, коприната, керамиката и повечето луксозни стоки за света. Великобритания тогава е имала отрицателен търговски баланс само с Китай. През 1854 г. британците заедно със САЩ и Франция налагат на Китай неограничен свой внос на стоки и опиум и той рухва в упадък.

Те пък са във възход. Така се е случвало много пъти в историята, приема се за закономерност. „Небето пада“, „хората хранят бунтовни мисли“, пише в китайски документи, за такива времена.

Съвременният неолиберализъм, претоварен с упадъчни лица и групи в своите елити, взривяват отвътре класическия либерализъм. Разложението сред населението е очевидно, признава се и от редица западни анализатори. Потвърждават го авторитарните тенденции отгоре, проявите на граждански сблъсъци, напъните за предизвикване на управляем хаос по света.
Опит за налагане на диктатура у дома си няма да помогне, вече се убеждават, че ще последват убийствени граждански войни. Почти-войната срещу Русия и Китай може да прерасне в истинска поради погрешни импулсивни реакции на кирчовците в западните страни. Твърде активно използват заплахите, самонавиват се за пълна победа и си вярват.

И преди Първата световна европейските елити са правили същото и някак без сериозно да го желаят са влезли в кървав световен конфликт с краха на четири империи.

Автор: Д-р Илия Илиев

https://trud.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.