Кирил Петков: От президента нямам жълт картон, а предупреждение

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/kiril-petkov-ot-prezidenta-nyamam-zhalt-karton-a-preduprezhdenie/5376 SvobodnoSlovo.eu
Кирил Петков: От президента нямам жълт картон, а предупреждение

Когато има разделение на властите, е хубаво едната да предупреждава за рискове другата власт. Така го видях аз – като общо предупреждение, не като жълт картон. Единственият жълт картон е сметката за газа накрая на месеца. В случая с борда на „Булгаргаз“ няма грешка. Бих повторил решението си по същия начин, по който го направих и първия път. Това заяви в предаването „Още от деня“ по БНТ министър-председателят Кирил Петков по повод критиките на държавния глава Румен Радев по негов адрес.

„Вярвам, че отборът в който сме ние и президентството, е отборът на България. Ако имаме някаква разминавания - това е ролята на разделението на властите. Общият ни интерес за благото на България е един и същ“, допълни премиерът.

В обстойно интервю той коментира ковид кризата, цените на тока и газа, съдебните реформи и тактиката на новото управление:

Ковид кризата

„Заварихме един модел, който беше функция на колко са болни на 100 хиляди и на тази база държавата трябва да реши дали да затваря икономиката, училищата и т.н. Ние решихме да създадем един модел, който е функция на най-критичния фактор в здравната ни система и да управляваме ковид кризата през него. Това са интензивните легла и тяхната управляемост. Така ние управляваме ковид кризата в най-голямата вълна без реално за има много строги мерки на затягане и без това да се е отразило негативно на възможността болни хора да имат достъп до интензивни легла“, обясни Петков и отсече: „Имаме план, независимо колко е свиреп“. От думите му стана ясно, че има огромно доверие на съветника си по здравни въпроси проф. Радка Аргирова.

„Ако стигнем до 60% ваксинация в България или ако интензивните легла паднат под 5%, махаме зеления сертификат“, заяви той и призова по темата да се загърби политиката и да се слушат експертите.

Похвали за Сербезова

„След трагедията, която се случи с жената във Враца, съм доволен от реакцията на здравния министър проф. Асена Сербезова. Тя веднага направи пълна проверка. На базата на тази проверка веднага се взимат мерки за всички Спешни отделения“, коментира министър-председателят.

Илюзиите на управлението

„Първата илюзия, с която се разделих, откакто сме в управлението е, че имаме 100 дни спокойствие като ново правителство. Оказа се, че нямахме нито един такъв ден. Хубавото е, че отборът е мотивиран да реши всички кризи“, заяви той. Премиерът категорично обяви, че перспективата за управление на коалицията е пълен мандат от 4 години и той вярва в това.

Бюджет 2022

Премиерът е категоричен, че реформите трябва да се случват стъпка по стъпка: „Това не може да се прави „на ангро“, без ясен план“.

По думите му Бюджет 2022 е с много силни социални приоритети.

„Първата основна идея е това да бъде бюджет на растежа. Вкарваме публични инвестиции от 5,8% от БВП, почти ги удвояваме, което ще даде много работни места и възможности за много бизнеси. На нас ни трябва инвестиция в човешки ресурси, не само капиталови инвестиции. Затова слагаме много ясен приоритет – инвестираме в учителските заплати, в детски градини и ясли. Дефицитът е 4,1% с ковид мерките, без тях е 2,5%, което изцяло ни дава възможност да кажем, че сме изцяло в критериите на ЕС“, обясни премиерът.

„За инфлацията има два аспекта – единият е цените в цяла Европа, там нямаме контрол. Втората част, което е българският компонент, е увеличаването на пенсиите“, добави Петков.

Цените на тока и газа

„Нямаме министерство, в което да отворим някоя папка и да не виждаме огромен проблем. Ние не правим движенията политически – виждаме проблем, тръгваме да го решаваме, какъв е политическият отзвук не ни е приоритет“, уточни министър-председателят. Той обясни кризата с високите цени на тока така:

„Имаме един скъп доставчик, имаме един евтин - изведнъж ние се отказваме от евтиния, защото имаме някакво оправдание. Сега новото правителство пита евтиния доставчик – може ли да ни вкарате допълнително газ и те ни казват - може, но понеже сте се отказали от тези количества до даден период, ще ви ги дадем на пазарна цена и какво се случва на 1 януари – нека всички българи да платят с 30% повече. Идеята е да взимаме най-евтиния газ без никакви посредници“, категоричен е Кирил Петков.

По въпроса дали вижда жълт картон в предупреждението на президента Радев за „Булгаргаз“, той отговори: „Когато има разделение на властите, е хубаво едната да предупреждава за рискове другата власт. Така го видях аз – като общо предупреждение, не като жълт картон. Единственият жълт картон е сметката за газа накрая на месеца“.

„В случая с борда на „Булгаргаз“ няма грешка. Бих повторил решението си по същия начин, по който го направих и първия път“, допълни Петков.

От новия състав на КЕВР и „Булгаргаз“ той очаква да са по-експертни и независими. „Оттук нататък независимия регулатор трябва да защитава публичния интерес не на база номинални изказвания по телевизията, а на база на истински одити и разследвания“, смята Петков. Той определи кандидата за шеф на КЕВР Станислав Тодоров като „невероятно свестен човек с перфектна репутация“.

„В първия момент, когато сме сигурни, че няма как системата да намали повече цените, тогава вече може да се говори за отпадане на мораториума“, добави министър-председателят.

Съдебните реформи

Премиерът вижда оставката на председателя на КПКОПНИ Сотир Цацаров като „една голяма стъпка напред“ към съдебните реформи.

„Много бихме се радвали опозицията да подкрепи за пръв път да имаме независима съдебна система, но това не може да бъде функция на някакъв тип търговия. Рано или късно, аз вярвам, че тази промяна ще се случи“, коментира той във връзка с инициираните промени в Конституцията.

„Ние не можем да разделим институциите от хората, те вървят заедно. Не можем да разделим прокуратурата от г-н Гешев“, обясни премиерът.

„Когато имаме един голям риск за публичните предприятия, служебният кабинет реши да го ограничи. Така че, ние трябваше да опазим публичния интерес и действията бяха правомерни“, уточни Кирил Петков по повод решението на съда за списъка „Магнитски“.

Отношенията по оста София-Скопие

„Ако нaй-накрая започнем да работим заедно, нашият регион ще стане много по-богат и тук е въпрос на лидерство. От нас зависи и ние ще направим всичко възможно да постигнем добросъседството. Заявената позиция ние я потвърдихме по време на разговорите. Но разширявайки отношенията, вкарвайки път, самолет, железница до Скопие изведнъж всички са по-готови да обсъдят цялата рамка на добросъседство“, смята Кирил Петков. Той вярва в това, че новият подход е отчетен от Република Северна Македония.

В отговор на въпрос дали няма съмнения в позицията на съседната ни страна, Петков обясни: „Има много ясни сили и в РСМ, и в България, които не искат да имаме това добросъседство и стабилност, и те ще използват всяка една възможност следващите седмици да блокират нашия процес. Премиерът Ковачевски и аз сме отговорни за външната политика на нашите отношения. Познаваме се от две седмици, всяко едно нещо, което е уговорено, е изпълнено“.

Той потвърди, че съвместно отбелязване на годишнината на Гоце Делчев ще има. По-рано днес се появи информация, че утре, 4 февруари, когато се отбелязва 150 години от рождението на големия революционер Гоце Делчев, от македонска страна няма да присъстват на необходимото политическо ниво при полагането на венец от българската делегация, начело на която е външният министър Теодора Генчовска.

Напрежението НАТО-Русия

„Българската армия е част от натовската не трябва да ги разделяме - първо, имаме лидерство и второ, ясна представа кои са дефицитите, които трябва да допълваме с инвестиции“, коментира Петков напрежението НАТО-Русия, след като снощи проведе разговор с генералния секретар на Алианса Йенс Столтеберг.

„Той приветства нашата позиция за български батальон под българско командване. Каза, че за пръв път има доста ясна и конструктивна позиция“, обясни българският премиер.

https://frognews.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.