Кьовеши идва по покана на Петков и заради “високата корупция“

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/kyoveshi-idva-po-pokana-na-petkov-i-zaradi-visokata-korupciya/4433 SvobodnoSlovo.eu
Кьовеши идва по покана на Петков и заради “високата корупция“

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши идва в България следващата седмица по покана на премиера Кирил Петков, съобщи правосъдният министър Надежда Йорданова в интервю по Нова тв.(link is external)

От нейните думи стана ясно, че предстоят разговори как най-добре да противодействаме на "високата" корупция, особено когато е свързана и с европейски средства. Едно от важните неща, върху които работим, е антикорупционната комисия да може да сезира пряко европейските прокурори, когато констатира корупционните престъпления с европейски средства, обясни министър Йорданова.

Йорданова информира и, че в сряда Народното събрание ще разгледа на първо четене проекта за промени в закона за съдебната власт, който предвижда закриването на специализираното правосъдие и премахването на т.нар. кариерни бонуси на членовете на ВСС.

Правосъдният министър бе категорична , че битката за смяна на главния прокурор и реформата в съдебната система продължава и по време на реалната война в Украйна. "Нито правителството, нито мнозинството в парламента пренебрегват заложените цели за съдебна реформа", отбеляза тя.

Мнението ѝ е, че ВСС е изправен пред исторически тест - да покаже дали е съставен от хора с гръбнак. "Процедурните вратички ги очаквахме. Те търсят прикритие зад процедурата. Правилата за смяна на главния прокурор ще бъдат изготвени от правната комисия в парламента. Една от големите битки е за независимостта на съдебната власт, не може да имаме главен прокурор, който определя осъдително решение на европейски съд за правата на човека като "правно нищо", каза още Йорданова.

"Главният прокурор трябва да защитава и уважава правата на хората и техните свободи, да не уронва престижа на институциите", добави тя. "Не съм обезкуражена от трудностите и от процедурните хватки. Смятам, че ще доведем докрай замисленото. Пейзажът ще бъде съществено променен, когато това се случи", убедена е Надежда Йорданова.

"Постигна се съгласие между членовете на ЕС за активиране на директива за временна защита, безпрецедентно в рамките на три дни, в помощ на украинците, които бягат от войната. Тя съществува от 2001 г. и за първи път се активира. Бе поставен и въпросът за наказателно преследване на Владимир Путин пред трибунала в Хага. България се присъедини към искането за разследване за военни престъпленя в Украйна от страна на Русия", заяви в "На Фокус" правосъдният министър Надежда Йорданова.

Според нея хибридният характер на война ще затрудни разследването, но заяви, че има начини за установяване на оригиналността и достоверността на доказателствата, включително и в електронен вариант.

segabg.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.