Лъжат ли, че леглата за пациенти с К19 не стигат?

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/lazhat-li-che-leglata-za-pacienti-s-k19-ne-stigat/13017 SvobodnoSlovo.eu
Лъжат ли, че леглата за пациенти с К19 не стигат?

Болни умират, защото няма къде да ги настанят. В цялата страна започва да има недостиг на леглата за лечение на коронавирус, съобщават шефове на клиники и чиновници от МЗ. Същевременно съотношението между реално настанени по болници и заявения капацитет ясно говори за съвсем друга картина и предизвиква въпроси.

Припомняме, че в България има 40 хил. места и 2300 легла за интензивно лечение, както твърдеше и миналата седмица здравното министерство. От тях 300 са интензивни само в София. Към 00:00 часа на 1 ноември хоспитализираните у нас са 2612 души и 166 са настанени в интезивните отделения, сочат данни от Единия информационен портал за К19. Как е възможно да се твърди, че местата са пред изчерпване при заети едва 6,5% общо и само 7.22% от тежките.

“В Александровска болница няма свободни легла за заразени с коронавирус. Като едно от най-големите лечебни заведения на територията на София, а и на страната, ще трябва да открием още едно К19 отделение. То ще бъде с капацитет от около 25-30 легла. Ако след Нова година обстановката не се успокои, ще преобразуваме и други отделения”, заяви преди седмица новият шеф на лечебното заведение проф. Борис Богов.

 

В неделя обявиха, че и леглата в Инфекциозната клиника в Пловдив също са изчерпани. Същевременно през последните седмици в новините се съобщава, че например в болниците в Гоце Делчев и Разлог вече няма места за болни от К19. Близо до критичния праг са и болниците в Сандански и Благоевград. Тревожна се оказва и ситуацията в Търговище, където няма никакви свободни места, в Бургас се наложи частни болници да разкрият легла за пациенти с корона, а К19-отделението на белодробната болница в Благоевград е заето 130% от капацитета. Подобна е и картината в други населени места у нас.

„С колко е увеличен капацитетът на болниците?”, запита в тази връзка журналистът от Свободна Европа Полина Паунова. Според справка още през март-април интензивните легла бяха под 2000 и тогава от НОЩ твърдяха, че няма място за паника и ще има нови места, които сега са вече над 2300. „За шест месеца колко хиляди са тия интензивни легла, че при 149 случая (в интензивни отделения) в болниците няма места за прием?”, недоумява сега Паунова.

19min.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.