Мафията е жива: Биещите полицаи и босовете им ще бъдат аплодирани, а битите - освиркани

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/mafiyata-e-zhiva-bieshtite-policai-i-bosovete-im-shte-badat-aplodirani-a-bitite-osvirkani/8320 SvobodnoSlovo.eu
Мафията е жива: Биещите полицаи и босовете им ще бъдат аплодирани, а битите - освиркани

Полицейското насилие по време на миналогодишните протести е факт. Каквито й обяснения да дават ръководителите на ведомството и бившият премиер Борисов, потресаващите кадри и видеа показват брутални сцени, в които униформени пребиват хора без видими причини. Активно участва и полицайка.

Ясно е, че като ответна реакция бившите управляващи ще твърдят, че срещу някои полицаи също е имало насилие. Ще припомнят и нощта, когато въоръжените до зъби блюстители на реда баха замеряни с бутилки, камъни и подръчни предмети. Ще покажат и мястото, откъдето са изровени две-три павета и вероятно хвърлени срещу полицейския кордон. Те обаче отлично знаят, че тези сцени бяха организирани от МВР и службите, които са използвали ултраси и служители на частна охранителна фирма, близка до властта.

Полицейското насилие е част от широкомащабна операция срещу протестиращите. Тя е включвала подслушване, следене, манипулиране и „стъкмяване на доказателства“ срещу протестиращи.

Комисията в Народното събрание за полицейското насилие и подслушване сигурно ще си свърши работата и ще събере достатъчно факти, които ще докажат видимото – насилие и подслушване е имало и в голямата си част е било незаконно.

Възможно е някои полицейски и МВР-шефове да отидат на съд. Включително и бившият премиер Борисов. Това засега е предположение.

Но трябва да се вземат и други радикални мерки, които да гарантират реформиране на сегашната полицейска система.

Това е сложна и обемна тема, защото причините се крият в генезиса. Тоталитарният подход към ръководство на службите и силовите структури, акто обслужващи единствено властта, е жива и до днес.

Ще се огранича до няколко примера.

През юни 2020 г. в Конгресът на САЩ инициира промени в полицейските структури и предложи цели подразделения да бъдат разформировани. Авторите на предложението се аргументират, че е наложително да се опрости съвсем процедурата за подаване на сигнали срещу полицейско насилие и неправомерни полицейски действия, а извършителите да бъдат разследване по къса процедура с повишени санкции.

Като начало са били разпуснати няколко полицейски управления в Ню Йорк. Само за ден са освободени над 600 униформени.

Това не е прецедент. Заради корупция в полицейските структури през 70-те години в Ню Йорк е разформирован целият полицейски департамент. Случаят е известен като „Серпико“, на името на полицая, който свидетелства за корупция по цялата верига, включително и за участие на прокурори.

В средата на 60-те години премиерът на Сингапур Ли Куан Ю  подписва решение за разформироване на полицията в страната. Парламентът гласува предложението. Всеки гражданин получава големи възможности да докладва за полицейско насилие и корупция сред полицаите. Следващата стъпка е създаване на Бюро за борба с корупцията. За съдии са привлечени някои от най-добрите адвокати, а заплатите на магистратите се повишават космически, като пред 90-те години достигат до 1 млн щатски долара годишно.

Подобни действия са предприемани и в други страни.

Отпорът срещу подобни реформи у нас е голям. Ангел Джамбазки от ВМРО с извинение, вече заяви, че показването на полицейско насилие е опит да се отвлече вниманието от по-важни неща. Заяви също, че се показвали едни и същи кадри и че полицаи са доста повече пострадали. Дори имало опит полицейските служители да бъдат подпалени живи…

Това говорене ще се засилва само и само да бъде оправдана предишната власт. Ще изкарат, че полицаите и ръководството на МВР са били принудени и провокирани да действат брутално. От своя страна прокуратурата ще бави или няма да „открие“ достатъчно доказателства за незаконна употреба на сила.

Мафиотският модел е жив. Няма да е изненада, ако в Банкя Борисов организира прожекция на видеата с аплодисменти за действията на полицаите, а битите протестиращи ще бъдат освирквани, защото „преиграват“…

Хора, не се поддавайте на тази пропаганда и манипулации! Не вярвайте на оправдаващите се бивши управляващи. Само 6 униформени са наказани симнолично досега. Всичко се прикрива, а истината се подменя. Те това знаят. Те са част от мафията. Така им нарежда капо ди тути капо. И не забравяйте случилото се!

Емил Азар

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.