Министър Минеков: „Ларгото“ е пълно беззаконие и корупция, престояла с месеци при бившите управляващите

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/ministar-minekov-largoto-e-palno-bezzakonie-i-korupciya-prestoyala-s-meseci-pri-bivshite-upravlyavashtite/8978 SvobodnoSlovo.eu
Министър Минеков: „Ларгото“ е пълно беззаконие и корупция, престояла с месеци при бившите управляващите

„Ларгото“ е пълно беззаконие и корупция. От това, което се вижда в доклада, злоупотребите са ужасяващи. Това е престояло с месеци при бившите управляващи и те не са се докоснали, защото пари и знаят какви са последствията. Трябваше да дойде служебното правителство, за да се задействаме и да го пуснем към прокуратурата – с Европейската, и българската. Не съм сигурен кака ще бъде реакцията на Европрокуратурата – може да не ни спестят и лев, за съжаление.

Това каза пред Нова телевизия служебният министър на културата проф. Велислав Минеков. По думите му, ако парите трябва да бъдат върнати, те ще излязат от бюджета и от всеки един български гражданин.

„Министерството по никакъв начин не оспорва констатациите на ОЛАФ, а само финансовите корекции. Кражби има. Констатациите на ОЛАФ вече са в прокуратурата – чакаме тяхното действие, обаче не забравяйте, че именно прокуратурата оневини случая през 2019 година. Затова този път изпращам до две места – както до ВКП, така и до Европейската прокуратура“, разясни той.

„Ще ви кажа как тръгват фалшивите новини. В един сайт за култура още от ранна утрин чета: „Минеков обяви „Ларгото“ за законно, за да защити държавата“. Обадих се на вашата колежка и я попитах кога съм казал, че „Ларгото“ е законно. Моля Ви, проверете и ми кажете! Такива слова от мен не са изречени, но тя ми обяснява, че това било тълкувание. След това в една малка запетайка в този материал пише, че е тълкувание. Аз не знам журналистите шамани ли са, че да тълкуват, или изнасят истинската информация. Вие шамани ли сте“, Минеков попита водещите на сутрешния блок по Нова телевизия.

„Кога съм казал, че „Ларгото“ е законно? Възможно ли е аз, който протестираше, да кажа, че е законно? И аз бих се чудил, трябва да съм ненормален“, отсече културният министър.

„Не съм бил наясно, че съобщавайки за нарушенията в „Ларгото“ ще последват много тежки санкции. Освен това аз винаги си мисля, че санкцията трябва да бъде насочена към извършителите. За съжаление, понеже ние сме спали, мълчали и сме били съгласни това да се случи, ето го ефектът и сега всички ще платим. Случаят е изключително опасен и затова са тези атака срещу мен. Ще отлетят хора на много високи позиции. (бел. ред. – в доклада се говори за „трима министри и един кмет“). Аз няма да спасявам тези нещастници“, категоричен бе проф. Минеков.

Той очаква до неделя, когато са изборите, още по-големи атаки.

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.