Мира Радева: ИТН действат по селския маниер

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/mira-radeva-itn-deystvat-po-selskiya-manier/8755 SvobodnoSlovo.eu
Мира Радева: ИТН действат по селския маниер

"ИТН действат по селския маниер: „Аз съм най-важният на света!”. Смятат, че са водачи на стадото овце насред полето - възприемат ни като стадо, което трябва да бъде командвано. Това не е ли диктатура на пролетариата? Нали така искаха да ни оправят години наред, нали така щяхме да стигнем развития социализъм, комунизма! Това са същият тип хора, с някакъв пролетарски ентусиазъм!

Наистина обществото трябва да брани демокрацията, която сме постигнали. Защо толкова хора гласуваха за ИТН? Това е цялото младо поколение, което няма спомен от комунизма, което не разбира какво се случва и е възпитано, за съжаление, от тази мутрашка култура, чалга културата.

Оказах се наивник на средна възраст, като мислех, че все пак тия хора имат някакъв бизнес опит, демократична култура. Не, оказа се, че това е мутрашкият подход: сега, като те фрасна, ще ти кажа как ще станат нещата!". Това заяви социологът Мира Радева пред "Марица".

"Този хаос, в който сме попаднали, беше наистина лесно прогнозируем. Много години българското общество избираше един победител, така че да му е лесно да направи парламентарно мнозинство, да състави кабинет с лека подкрепа от други партии.

Неслучайно Бойко Борисов се задържа толкова дълго на власт на база на неговата гъвкавост, отстъпчивост.  Когато хората разбраха, че митът за добрия руски Дядо Иван вече е умрял, приеха тезата на демократичните сили, че трябва да вървим към ЕС. Това беше линията на ОДС, после изборът на царя като европейски човек. След това, ако погледнем 2005-а, 2009 г., партиите някак си успяваха да поддържат статуквото или да посочат нови цели - магистрали, устойчивост, европейски вид.

Сега обаче тази цел вече се загуби и определено отговорни за това са и партиите на протеста, които решиха, че могат да превърнат в цел на цялото общество „борбата с корупцията, борбата с авторитарния Бойко Борисов”. Това обаче беше илюзия. И упреквам всички тях, включително президента Радев,  че приеха желаното за действително. Още тогава имаше достатъчно индикации, че цялото общество не приема тази теза.

Ето защо нито Слави Трифонов, нито другите партии на протеста постигнаха мнозинство. На всичкото отгоре бяхме неподготвени за слабия политически опит не само на Слави Трифонов, но и на хората около него. Дори начинът, по който беше представен първият кабинет, уточняващата пресконференция показа неуважение към мнението на хората - не ни искате, но ние ще ви се наложим! Това не е демокрация!", каза още Радева.

https://eurocom.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.