МВР разследва КЕВР и ПАВЕЦ „Чаира“. Поне един от „Булгаргаз“, вероятно Павлов, с обвинение съвсем скоро

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/mvr-razsledva-kevr-i-pavec-chaira-pone-edin-ot-bulgargaz-veroyatno-pavlov-s-obvinenie-savsem-skoro/5409 SvobodnoSlovo.eu
МВР разследва КЕВР и ПАВЕЦ „Чаира“. Поне един от „Булгаргаз“, вероятно Павлов, с обвинение съвсем скоро

В момента в МВР се провежда разследване във връзка с „газовата криза“ в нашата страна. Имам предвид високите цени на газа. Разследваме и членове на КЕВР. Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков след заседанието на Министерски съвет.

,

„Булгаргаз“ е държавна фирма, която е допринесла за настоящото положение относно цените на газа, които се отразяват както на бизнеса и икономиката, така и на обикновения потребител. Ние активно започнахме да изясняваме дали тези факти са причинени от международна конюнктура или са причинени от вътрешни заинтересовани от собствените си интереси лица. Реализирани са печалби, които ако не бяха реализирани, нямаше да има това драстично поскъпване на цената на газа. Стигнахме до извода, че не е случайно и поведението на КЕВР. В момента се извършват процесуално-следствени действия по отношение на експерти от тази независима комисия. Образувано е досъдебно производство и по него се работи изключително активно“, каза той.

„Събират се доказателствени материали, които най-вероятно ще послужат за повдигане на обвинения срещу високопоставени длъжностни лица от „Булгаргаз“, добави министърът, като не назова конкретни имена: „Ще има едно лице със сигурност. С името на Николай Павлов се приближавате до истината“.

„Не можем да останем безучастни и по отношение на друг отрасъл, близко до въпроса с газа, а именно електропроизводството. Започнали сме активна проверка по отношение и на един изключително важен за енергетиката в нашата страна обект, който е изграден преди 30-40 години с основно предназначение да поема пиковите часове в денонощието, така че да се балансира енергийната система. Построен е от японска фирма. В течение на няколко години назад бавно, но сигурно е бил унищожаван, най-вероятно с оглед икономическите интереси на дадени субекти у нас. Имаме информация кой е този субект. Вместо да се предприеме цялостен ремонт на съоръжението, който се е налагал, са ползвани „гаражни фирми“, които да поправят нещо, което не е по силите им. По тази причина сме претърпели огромни материални вреди“, разкри още министър Бойко Рашков и добави, че става въпрос за ПАВЕЦ „Чаира“.

Стана ясно още, че в близките дни предстои да бъде разгледан и въпросът за детската болница: „Имаме данни, че са отделени 10 млн. лв. за построяването й. Към настоящия момент нямаме никаква информация къде са отишли тези пари, дали са разходвани, с каква цел и от кого. Надяваме се тази проверка в най-скоро време да приключи“.

„Вътрешното министерство продължава и разследването по делата за АМ „Хемус“. В най-скоро време ще ви информираме за новите обстоятелства. Темата не е забравена. Тя е на активното внимание на ръководството на МВР и на разследващите служби. Мислехме, че това е уникален случай, в който са отклонени десетки милиони. За съжаление се оказа, че това не е така“, коментира още Бойко Рашков.

https://frognews.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.