НАШ, АМА НЕ СЪВСЕМ!

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/nash-ama-ne-savsem/7555 SvobodnoSlovo.eu
НАШ, АМА НЕ СЪВСЕМ!

Интересното при тези избори е, че основните играчи не извадиха свои кандидати. Ей така решиха да подкрепят хора, издигнати от инициативни комитети. Не, че не са съвсем техни, но от друга страна, евентуала загуба няма да повлече и партиите. Предпазливостта в този случай прилича на пълно шубе.

Вярно, причините са различни. Румен Радев се еманципира от БСП и дискретните ритания по кокалчетата между тях не останаха незабелязани от хората. БСП нямаше много полезни ходове. Ако бяха издигнали собствен кандидат, най-вероятно той щеще да загуби от Радев, а много социалисти щяха да упрекнат ръководството. При ГЕРБ нещата са елементарни - не смеят да издигнат партийна кандидатура, защото провалът е сигурен и ще повлече допълнително провал и за тях. И макар и по различни причини, двете партии стигнаха до един и същи резултат - те не играят на президентските избори!

Тези избори отново ще бъдат непредсказуеми. Много е вероятно отново да има служебно правителство. Което, колкото повече време работи, толкова повече се виждат проблемите и как в много отношения се следва начертаната от ГЕРБ политика. Заедно с идващата тежка зима и все по-агресивните настоявания от ЕС да ни принудят всички да се ваксинираме. В този случай дори става малко неудобно Президентът, който трябва да поеме тази тежест и тежки последици, да е от твоята партия.

От друга страна, трябва да има и политическа отговорност. Размиването й от инициативни комитети означава, че никоя партия не застава с името си зад конкретния кандидат и някак си, макар и подкрепяща го, са разграничава от него.

В държава, в която всичко е окрадено и съсипано, властта служи вече само за запазване на позициите и нашите хора. Както и за продължаване на ограбването и служене на чуждите господари. И все по-голямата армия от некадърници и търтеи от партиите на статуквото знаят, че нямат друг шанс да забогатеят. Други пък мошеници виждат в България лесна и наивна жертва.

Политическата отговорност е много важна. Да предложиш канндидат, който да отстоява програма на партия и да следва нейната линия и идеи. А не да подкрепяш някой, само защото хората го харесват. Това е безотговорност. И тази безотговорност ще доведе до нов отлив на гласове и от ГЕРБ и от БСП.

Аз смятам, че партиите трябва да понесат своята отговорност за кандидатите, които издигат - не само за президент, но и за депутати и участници във властта. Не може да се разграничават от всяка калинка, която е хваната в некадърност и да краде, и да се правят на ощипана мома, когато трябва да поемат отговорност и да представят хора, които да бъдат избрани.

Всъщност това ще са поредните избори на статуквото и проектите. И от нас зависи да излезем от този лабиринт веднъж завинаги и да разсечем гордиевият възел. По традиционния начин!

Елена Гунчева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.