НАТО няма да влезе във война с Русия, ако не нападне страна от Алианса

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/nato-nyama-da-vleze-vav-voyna-s-rusiya-ako-ne-napadne-strana-ot-aliansa/4937 SvobodnoSlovo.eu
НАТО няма да влезе във война с Русия, ако не нападне страна от Алианса

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес на пресконференция в Брюксел, че Алиансът не се готви за война с Русия, но е свикал утре виртуална среща на високо равнище, за да се координира колективен отговор  срещу руското нашествие в Украйна.

Той одобри сдържаността на Украйна пред руските провокации и изрази "солидарност с украинския народ и неговото правителство". Страните от НАТО ще продължат да доставят въоръжение и други помощи на Украйна, но няма да изпратят войски на терен. Ако обаче някоя от тях бъде нападната, НАТО ще приложи своята клауза за колективна отбрана.

"Имаме в бойна готовност повече от 100 съюзнически изтребителя и над 120 кораба от крайния Север до Средиземно море", каза Столтенберг. Той определи сегашната криза като "най-опасния момент за европейската сигурност от поколения".

Преди пресконференцията НАТО разпространи декларация, в която се казва: Свикахме днес консултации по член 4 от Вашингтонския договор. Решихме, в съответствие с нашето отбранително планиране за защита на всички съюзници, да предприемем допълнителни стъпки за повишено укрепване на възпирането и отбраната в целия пакт. Нашите мерки са предпазни, съразмерни и не целят задълбочаване на конфликта. Според текста руската атака "представлява акт на агресия срещу независима мирна държава". Осъждаме и Беларус, че позволи това нападение, се добавя в текста. НАТО определя военните действия в Украйна като тежко нарушение на международното право, включително на Устава на ООН, което е в пълно противоречие с ангажиментите на Русия в Заключителния акт от Хелзинки, Парижката харта, Будапещенския меморандум и Основополагащия акт НАТО-Русия.

Призоваваме Русия незабавно да прекрати военните си действия и да изтегли всички свои сили от и около Украйна, да спазва изцяло международното хуманитарно право и да позволи безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп и помощ за всички нуждаещи се. Решително осъждаме Русия, че призна отцепническите области в Източна Украйна. Това допълнително нарушава суверенитета и териториалната цялост на Украйна и противоречи на споразуменията от Минск, подписани и от Русия. Съюзниците никога няма да приемат това незаконно признаване, се допълва в изявлението.

Руските ръководители трябва да понесат пълна отговорност за последствията от своите действия. Русия ще плати много висока икономическа и политическа цена, се посочва в текста.

"Разгръщаме допълнителни отбранителни сухопътни, морски и въздушни сили в източната част на алианса. Повишихме готовността на нашите сили, за да реагират на всякакви непредвидени действия. Решихме, в съответствие с нашето отбранително планиране за защита на всички съюзници, да предприемем допълнителни стъпки за повишено укрепване на възпирането и отбраната в целия пакт. Нашите мерки са предпазни, съразмерни и не целят задълбочаване на конфликта", пише в документа.

Нашият ангажимент към член 5 от Вашингтонския договор е непоклатим. Обединени сме, за да се защитаваме взаимно, завършва изявлението, което има предвид клаузата, че нападението срещу една съюзна държава се смята за нападение срещу всички в НАТО.

 

Лидерите на Г-7 обмислят санкции

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща „подкрепа и помощ“ за Украйна в разговор с президента Володимир Зеленски малко след като Русия започна инвазията в страната. В разговора между двамата, който се проведе в четвъртък сутринта, Байдън каза, че Вашингтон „ще продължи да предоставя подкрепа и помощ на Украйна и украинския народ“, както и че САЩ и съюзническите партньори ще „наложат тежки санкции на Русия“, след като лидерите на Г-7 се срещнат по-късно днес.

Президентът ще участва във виртуална среща с лидерите на Г-7 преди да произнесе обръщение, за да обяви „по-нататъшните последици“ за Русия. САЩ и няколко други западни страни вече обявиха санкции срещу руски юридически лица и служители тази седмица.

segabg.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.