Не е възможно в нормална държава по върховете на ключови структури от сигурността да се допускат толкова тъпи и-или нагли неща и техни извършители!

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/ne-e-vazmozhno-v-normalna-darzhava-po-varhovete-na-klyuchovi-strukturi-ot-sigurnostta-da-se-dopuskat-tolkova-tapi-i-ili-nagli-neshta-i-tehni-izvarshiteli/8719 SvobodnoSlovo.eu
Не е възможно в нормална държава по върховете на ключови структури от сигурността да се допускат толкова тъпи и-или нагли неща и техни извършители!

С периферното си зрение мернах история с бивш шеф на ДАНС, който участвал в една благородна акция да бъде неотложно утрепан глиган, злостен разпространител на зараза от дивосвински грип.

Какво народополезно дело, каква затрогваща грижа за здравния статус на горските и полските обитатели!

Честно казано, подобни шефове не ме интересуват – нито като действащи, нито като бивши.

С леката ръка на библиосарайското учебно заведение ДАНС даде най-много хабилитирани учени на глава от населението от всички други структури в системата на държавното управление, а не само в системата на националната сигурност.

Повечето от тях ме преписват, а повечето от повечето от тях, дето ме преписват, не знаят всъщност, че ме преписват, защото преписват от вече преписали ме, а те от други преписали ме преди тях и по пътя на плагиатстването моят първоизточник се е загубил.

Думата ми е за друго.

Имаше нещо тъпо, когато подобни шефове на ключови структури в сигурността целокупно излязоха в платен, неплатен, здравен и болен отпуск. Тъпо, защото говори за дефицит на ум и интелект.

И нещо нагло има, когато злостното бракониерство се представя като смела борба със заразите и техните четириноги дивосвински разпространители.

Не е възможно в нормална държава по върховете на ключови структури от сигурността да се допускат толкова тъпи и-или нагли неща и техни извършители!

Не е възможно, но както казват В Перник, се случва възможно най-често.

И пак да доуточня – думата ми е за друго.

Ние обучаваме слушатели („под пагон“) и студенти (цивилни) на съвременни науки в сигурността, на управление на сигурността, на стратегиране в сигурността, на лидерство в сигурността.

Сред слушателите и студентите има много кадърни млади хора. Те желаят, даже жадуват да работят в структурите за сигурност и да са полезни на страната. Ние даваме на най-добрите сред тях препоръки след завършването и им пожелаваме успех в намирането на професионална реализация.

Ала голяма част от тях не могат да припарят в тези структури, особено в ДАНС, дори на интервю за допускане до конкурс за работа, камо ли на работа! Направо им казват без да им приемат документите – намерете някой да се обади за вас! Когато – много рядко - те намерят някой да се обади за тях и ги допуснат до конкурса, карат ги да минат седем кръга на ада, пълни с какви ли не изпитания. И накрая, на последния кръг ги шкартират. Без много обяснения. Или защото не можели да работят в екип. Как се определя, че не могат – не знам. Но винаги печели онзи, за когото е бил конкурсът. Другите са само фон. За пълнеж. За имитация на конкурс.

Ето защо не е странно, че когато входът за кадърните, умните, почтените, знаещите, амбициозните млади хора е затворен и дори забранен, не се влива свежа кръв в службите и особено в ДАНС, но в никакъв случай не само в ДАНС.

В служба, в която не се влива свежа кръв и няма честен и обективен подбор на кадрите, е неизбежно да се доберат до върха послушни марионетки, които гледат Властелина на България в очите, изпълняват му поръчките и му снасят информацията, която да го прави още повече Властелин на България.

Такива люде са склонни да правят тъпотии и да постъпват нагло. Правят тъпотии заради това, че не са подбирани по ум и интелект. А постъпват нагло, защото лошият пример е заразителен и ако онези, на които те слугуват са нагли, нагли стават и самите ти. Днес или поне досега през последните години, се просперираше много често на принципа Чрез наглост към прогрес.

Понякога, в задушевен разговор с млади офицери-слушатели или цивилни-студенти, на които чета лекции, аз разсъждавах, питайки се на глас:

- Как така, вие и тези випуски преди вас, сте все кадърни, честни, почтени, светли млади хора, а после системата ви поема, прави нещо с вас и след десетина години изстрелва от вас по върховете мнозина, които са деформирани, арогантни, некомпетентни, продажни, безпринципни?

Каква е тази система за кариерно развитие, кога и как успява да смачка немалка част от вас? Какъв е този кадрови подбор, който потиска добрите и порядъчни качества, а дава път на лошите и непочтени черти в характерите? Ето защо ви моля – не се продавайте, не се предавайте, не предавайте себе си! Вие сте последните професионалисти на България в системата за сигурност и отбрана, външна политика и вътрешен ред! Страх ме е да помисля какво идва след вас! Постарайте да се съхраните такива каквито сте сега – със светли глави и ясна мисъл! А ако някъде след време започнете да управлявате някой процес или структура, водете се от златното правило: Не навреди! Видях много разрушители – идват и без да разбират бъкел от структурата, която ръководят, като фелдфебели или дучета започват да рушат!

Докато не знаете как да градите, поне не рушете! Толкова много неща и структури бяха разрушени пред очите ми, че скоро няма да остане какво да се руши. Докато не знаете как се гради, заобиколете се не от страхливци, подлизурки, безгръбначни, кариеристи, а от умни съветници, помощници, съекипници, партньори! Опитайте се след вас процесът или структурата, която сте управлявали да е поне мъничко по-добре, отколкото е била, когато сте поели управлението ѝ. Дори само това да направите, знайте, че то не е малко, не е никак малко…

Николай Слатински

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.