Облекчававт COVID мерките. Зелените сертификати - аут до месец?

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/oblekchavavt-covid-merkite-zelenite-sertifikati-aut-do-mesec/5018 SvobodnoSlovo.eu
Облекчававт COVID мерките. Зелените сертификати - аут до месец?

За облекчаване на противоепидемичните мерки срещу разпространението на COVID-19 заговори премиерът Кирил Петков. Възможно е зеленият сертификат да отпадне до 20-ти март. Отпадането на ограниченията ще е в три стъпки и започва още тази седмица.

От 24-ти февруари всеки собственик на обект с обществено предназначение може да допуска лица без зелен сертификат по своя преценка. Изискването за зелен сертификат остава за персонала. От същата дата се допуска присъствието на до 12 деца в центровете за извънкласни дейности.

От 20-ти март посещението на всички дейности и услуги става без зелен сертификат, отпада и изискването за наличие на зелен сертификат у перноснала. Документът ще се използва само за пътуване извън граница.

От 5-ти март посещенията на дейности и услуги в обекти с обществено предназначение ще стават без изискването на зелен сертификат без значение от личното предпочитание на собственика на обекта. Изискването за зелен сертификат за персонала остава. Присъствените занятия за деца в центровете за извънкласни дейности става при спазване на изискванията за физическа дистанция. Допуска се смесване на различни паралелки в училищата.

Провеждането на граничния здравен контрол става съобразно цветовите зони като отпада групата на страните от тъмночервения списък, тоест всеки със зелен сертификат може да влиза, от която и да е страна по света.

Окончателното отпадане на COVID ограниченията зависи от конкретното развитие на епидемичната обстановка, посочи пред журналисти главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Все още не е ясно кога ще отпадне задължителното носене на маски на закрити обществени места, както и масовото тестване в училище.

Намалява броят на новозаразените с коронавирус, а все повече области влизат в зелената зона на разпространение на COVID-19. Съвсем скоро цялата карта на България ще бъде оцветена в зелено, стана ясно по време на брифинга. Именно това ще позволи отпадане на ограниченията.

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.