Оръжията, които България ще предаде на Украйна, няма да бъдат използвани на фронта. Но има и неофициална информация

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/orazhiyata-koito-balgariya-shte-predade-na-ukrayna-nyama-da-badat-izpolzvani-na-fronta-no-ima-i-neoficialna-informaciya/26423 SvobodnoSlovo.eu
Оръжията, които България ще предаде на Украйна, няма да бъдат използвани на фронта. Но има и неофициална информация

Оръжията, които България ще предаде на Украйна няма да бъдат използвани на фронта, а ще отидат за обучение на украински военнослужещи в трети страни от НАТО и ЕС. Това заяви премиерът Гълъб Донев пред Би Ти Ви.

Премиерът добави, че това било искането на Украйна - информация, която беше неизвестна досега, и която няма как да бъде потвърдено независимо към момента. Списъкът с оръжия, които България ще изпрати е поверителен, но според думи на запознати официални лица става въпрос за леко стрелково оръжие и боеприпаси, пише De Re Militari.

Отвъд официалната помощ, която България дава, неофициално българският военно-промишлен комплекс продължава да продава големи количества оръжия и боеприпаси на трети страни от НАТО и ЕС, които се смята, че след това биват изпращани към Украйна.

На заседание на 30 ноември служебното правителство взе решение каква военна помощ ще предостави на Украйна. То беше публикувано в правителствената системата за правна информация, но списъкът с конкретните въоръжение и боеприпаси към него беше засекретен. В петък, 9 декември, Народното събрание прие окончателно решението България да изпрати военна помощ, след като секретният списък с конкретното въоръжение беше внесен в парламента.

https://fakti.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.