От серията - Който копае гроб другиму-сам пада в него

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/ot-seriyata-koyto-kopae-grob-drugimu-sam-pada-v-nego/4537 SvobodnoSlovo.eu
От серията - Който копае гроб другиму-сам пада в него

От серията - Който копае гроб другиму-сам пада в него.

Вчера и САЩ си направиха икономическо сепуко или поне президентът Байден с решението да спре вноса на руски петрол.

За незапознатите да обясня. Петролът по планетата не е еднакъв. Има тежък и лек петрол, има какви ли не подвидове и състави. При дестилацията на петрола се получават различни продукти - леки - бензин, по-тежки - дизел, най-тежки - мазут и битум.

Петролът в САЩ е предимно лек, както и този в страните от Залива.

При дестилацията се използват катализатори и инсталациите на всяка рафинерия са проектирани за определен вид петрол. Подмяната на катализаторите изисква милиарди.

Американските рафинерии имат нужда от тежък петрол, който смесват със своя лек, за да произвеждат. Източници на тежък петрол са - Венецуела, Иран, Русия и Канада.

Приятелските отношения на САЩ с Венецуела и Иран са известни на всички. От две седмици и отношенията с Русия се издигнаха на ново приятелско равнище. А от вчера, достигнаха точка, в която никога не са били.

Остава Канада като източник на тежък петрол. Байдън, обаче прекрати строителството на нефтопровода XL. Канада ще им достави тежък нефт, но докато се настроят нещата, ако въобще някога могат да станат нормални, ще минат месеци.

Междувременно през ноември в САЩ ще има междинни избори.

Спирането на вноса на тежък нефт от Русия, ще предизвика сътресения в производството, респективно скок в цената на бензина, който вече е на рекордно високи нива. Възможни са дори дефицити на определени места.

Всичко това, несъмнено ще помогне на демократите да загубят катастрофално изборите през есента.

Как това ще се отрази на България?

Доколкото знам, около 30% от горивата в България се произвеждат в Нефтохим Бургас.

Вчера Путин бил подписал указ за ограничаване износа на определени стоки. Ако нефтът попадне в този списък, ние като страна обявена за неприятелска, ще се лишим от този петрол, респективно ще има дефицит на бензин и дизел.

Ще кажете, голямо чудо, ще внесем от Европа. Проблемът е, че и Европа е зависима от руския петрол. Дефицитът ще е общо европейски и то сериозен.

Но както каза една близка - "нямам нищо против, да плащам по-скъп бензин, защото това е цената за борбата срещу Путин". Това е мисленето на хора, които имат образователни BS и MBA от престижни западни университети.

Предполагам, че скоро изведнъж ще установят, че другия превод е BS (bull shit), a MBA (master of bullshit administration).

Ta dа видим колко висока ще е тази цена и колко наистина ще са готови да я платят? И ако цената е икономически колапс на богата и разглезена Европа, дали си струва? Защото САЩ някак си ще се оправят, но Европа е обречена.

Кой разбрал, разбрал.

Виктор Папазов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.