ОТВЪРЗАНИТЕ РЪЦЕ НА САЩ

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/otvarzanite-race-na-sasht/4252 SvobodnoSlovo.eu
ОТВЪРЗАНИТЕ РЪЦЕ НА САЩ

Не зная дали някой се е замислял, но от всички войни, които САЩ водят по света - Корея, Виетнам, Афганистан, Ирак, Сирия - няма нито едно преследване за военни престъпления от съда в Хага.

Нито едно. Нула... Въпреки напалма, въпреки показните акции, в които пред очите на света без съд и присъда бяха убити и Осама бен Ладен, Садам Хюсеин и редица още - някои от които не знаем. Защото САЩ са единствените привилегировани нации от ООН. И са изключени от същата тази организация за дирене на отговорност за престъпления против човечеството.

Само в САЩ тази организация няма юрисдикцията да преследва, събира доказателства и други подобни от времето, когато е създадена в средата на четиридесетте години - първо като ОН, а после ООН като приемник... И не трябва да ни учудва, че всеки американски президент може да си събере приятелите около плазмата в Белия дом, да си сипят уиски и само димът от пурите да им насълзява очите от лова на живо в екрана. Без съд и присъда...

Така се разбира и съществуването на "Гуантанамо", което се води за затвор, но по същество си е концлагер. САЩ е единствената нация, призната по презумпция за съвършена, непогрешима. Страната, в която няма военнопрестъпници, а ветерани, които са горили живи хора с напалм, пръскали са биологични разтвори за "обезпаразитяване" на другомислещи... И после са награждавани за това.

До такава степен е поразяващо това решение, че остава човек с усещането, че в САЩ не живеят хора (то и какво е човешкото да убиеш някого без съд и присъда, или да изгориш десетки и стотици с напалм, да хвърлиш атомна бомба), а оставаш с впечатлението, че в САЩ живеят машини, които не носят отговорност, защото машината няма морал и заради това е лишена от отговорност...

Някой да е чувал да се търси отговорност от САЩ за хвърлените атомни бомби над Хирошима и Нагазаки?... И задавал ли си е някога някой въпроса: ЗАЩО... Просто. Отговорът е прост - съдът в Хага за военни престъпления няма юрисдикция там.

Представете си само, че средата на четиридесетте години не е било прието това "изключение" и САЩ можеше да бъде дирена за престъпления срещу човечеството така, както всички останали страни. Нали светът щеше да е много по-добро място за живеене. Със сигурност щеше да бъде и по-спокойно място за живеене... Със сигурност, повярвайте... Със сигурност...

Христо Стоянов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.