Пак избиха рибата

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/pak-izbiha-ribata/4960 SvobodnoSlovo.eu
Пак избиха рибата

В мътилката около напрежението по оста Русия-Украйна-НАТО българските производители и търговци на ток направо избиха рибата на енергийната борса. Производството на ток от началото на годината се е увеличило с 22% у нас, а потреблението е нараснало едва с 2,57%, по данни на ЕСО. А цените на тока следват своя възход. За вчера цената на базовата енергия скочи с 22,3% - 350,14 лв. за мегаватчас. И ще расте. Защото, в условията на заплаха от световен сблъсък заради Украйна, военновременната спекула е на ход.

Кой печели? Печелят производителите и търговците, които продават евтината ни енергия скъпо и прескъпо на борсата. Чудесно време, за да занулят сериозните дългове на въглищните централи, а за други - да натрупат "мазнинка". От това страда не просто бизнесът, но и цялата икономика. Страдат и битовите потребители, които с възмутена изненада получиха поредната сериозна доза увеличение със сметките за януари, а уж сме в мораториум.

Но инфлационният удар за българите няма да е само през тока. Цените на петрола по цял свят скочиха, като еталонният сорт "Брент" скочи с над 3% до близо 95 долара за барел. А-95 съвсем скоро ще се предлага по бензиностанциите у нас над 3,50 лв. литъра.

Германия спря "Северен поток 2" - хайде, още един инфлационен вектор върху цената на газа, при това в условия на заплаха от сериозен военен конфликт в Европа и Черно море заради Украйна. Т.е. цените на газа няма просто да подскочат веднъж и да спрат, а ще рипат най-малко по няколко пъти на ден. В условия на неизбежни военни действия енергоносителите най-силно поскъпват, както и всички стоки и услуги. А когато парите вече няма да стигат дори за хляба, а дефицитът на основните стоки опразни щандовете, започват хубавите времена за спекула и черен пазар. И когато хората наистина се газират, истинските виновници за безрадостното дередже няма да са видими, за да им се потърси сметка. Гневът ще се излее директно върху днешното управление.

Затова е толкова важно още в тази минута държавата да започне подготовка за смекчаване на инфлационната секира, обуздаване на мераците за бързи печалби на енергийната борса, а защо не и да забрани за известно време предлагането на евтин ток на борсата от АЕЦ "Козлодуй". Няма какво да си играем на пазар, когато почва да пуши под носа ни откъм Изток.

Пък хайде КЕВР да вземе да провери защо сметките за битово потребление на ток са по-високи в условията на мораториум и да установи кой и защо го прави. Няма да се обидим, ако видим, че вземат лиценза на някое ЕРП, ако хем търгува с ток на борсата, хем ни го продава. Да посочваме ли имена и дружества или държавният регулатор най-сетне ще се събуди за спекулата с тока? Преди да ни обяви след месец, че във връзка със събитията по света и у нас токът пак трябва да подскочи. Той вече скочи, господа. В условията на мораториум скочи и е време за действие, преди да е дошло времето за неизбежното възмездие.

Нора Стоичкова

duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.