Порочните обществени поръчки в СО и общото между тях - Кристиан Кръстев

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/porochnite-obshtestveni-porachki-v-so-i-obshtoto-mezhdu-tyah-kristian-krastev/5456 SvobodnoSlovo.eu
Порочните обществени поръчки в СО и общото между тях - Кристиан Кръстев

През април миналата година избухва скандал с обществена поръчка, чиято цел бе да се обнови автопарка на дирекция “Транспорт” към Столичната община. В разгара на кризата с COVID-19 бе обявена процедура за доставка на леки коли на обща стойност 450 000 лева без ДДС. Сега кипи нов скандал - отново обществена поръчка за милиони, отново съмнения за злоупотреба. Общото? Дирекция “Транспорт” и зам.-кмета Кристиан Кръстев.

Става дума за обществена поръчка за улично осветление между два района в София - “Средец” и “Оборище”. Обществената поръчка е на стойност 73 милиона лева, а според разследването местната управа се готви да плати цени, които са между 3 и 77 пъти над пазарните.

Въпросът е защо.

В сюжета участват две фирми - “Лог Сиберия” и “Улично осветление”. Поръчката предвижда да има възможност за влагане на до 6 млн. лева на район. Според победителите в обществената поръчка за тези средства “Лог Сиберия” може да постави само 1 043 нови лампи, докато “Улично осветление” може да постави тройно повече - 3 781 лампи.

Тук се появява особата на Кристиан Кръстев. Същият, който бе замесен и в споменатия скандал с новите коли за дирекция "Транспорт". Според него, разбира се, проблем няма. Разминаванията в цените между двете фирми се дължи на това, че едната дава приоритет на изграждането, а другата - на поддръжката. Въпросът обаче е - защо и двете фирми са дали необосновано завишени цени, които са в пъти над пазарните и защо Столичната община не е извършила проверка, за да разбере дали участниците наистина подават най-добрата оферта. Все пак е криза. И все пак съвсем наскоро местната управа в София се оплака, че няма как да плати тока на метрото.

Освен това не е съвсем ясно кой е направил техническите спецификации на тази поръчка - фирмата или общината. И дали това не е поредният пример за порочната практика, при която критериите се залагат така, че една определена фирма да е единствената, която отговаря на тях. По случая, разбира се, вече текат проверки. Какво ще бъде установено от тях, ние не можем да кажем. Не можем да кажем също така дали някой по веригата няма да замете някои от фактите.

Въпроси не липсват. Например - защо в една и съща дирекция в Столичната община в рамките на няколко месеца избухват два скандала с обществени поръчки? Защо Кристиан Кръстев продължава да ръководи дирекция “Транспорт” и защо за втори път в рамките на няколко месеца се налага същият този господин Кръстев да обясни, че от тази дупка заек няма да изскочи? Нима господин Кръстев се надява, че една лъжа, повторена 100 пъти, се превръща в истина?

През 2014 г. Кръстев става иподякон, а ритуалът е извършен лично от средноевропейския владика Антоний. Сиреч - духовник.Като такъв би следвало да се придържа към 10-те Божи заповеди, нали? Сиреч - да не лъже, да не краде… Но това може би не присъства в длъжностната му характеристика като заместник кмет.

Джесика Вълчева

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.