Путин нареди всички неприятелски страни да плащат за газ само в рубли

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/putin-naredi-vsichki-nepriyatelski-strani-da-plashtat-za-gaz-samo-v-rubli/4169 SvobodnoSlovo.eu
Путин нареди всички неприятелски страни да плащат за газ само в рубли

Русия ще откаже да приема плащания за доставки на природен газ в компрометирани валути, включително долари и евро, и ще премине към разплащания в рубли. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с правителството в сряда, цитиран от ТАСС.

"Взех решение в най-кратки срокове да приложа комплекс от мерки за преводите на плащанията, да започнем с нашия природен газ, доставян на така наречените неприятелски страни, в руски рубли", посочи той. Тоест, обясни Путин, се планира да се откажем от всички компрометирани валути при такива плащания.

"Искам да подчертая, че Русия със сигурност ще продължи да доставя природен газ в съответствие с обемите и цените, определени в сключените по-рано договори", каза той

Държавният глава подчерта, че бъдещите промени в газовите договори с неприятелските държави ще засегнат само валутата на плащане - тя ще бъде променена на руската рубла. "Искам от правителството да даде съответна директива на "Газпром" да направи промени в съществуващите договори. В същото време на всички чуждестранни потребители трябва да се даде възможност да направят необходимите транзакции", нареди Путин на министрите си.

offnews.bg

 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.