Путин в разговор с Шарл Мишел: Спряхме щурма на "Азовстал" по хуманни съображения

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/putin-v-razgovor-s-sharl-mishel-spryahme-shturma-na-azovstal-po-humanni-saobrazheniya/3469 SvobodnoSlovo.eu
Путин в разговор с Шарл Мишел: Спряхме щурма на "Азовстал" по хуманни съображения

Владимир Путин проведе дълъг телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Мишел. Руският президент изложи принципната си оценка във връзка със специалната военна операция за защита на републиките в Донбас. Било е отбелязано, че след освобождаването на Мариупол, по хуманни съображения, е издадена заповед за прекратяване на щурма на промишлената зона на завода "Азовстал".

В същото време на всички военнослужещи от ВСУ, бойци от Националния фронт и чуждестранни наемници, които са сложили оръжието си, се гарантира живот, достойно отношение в съответствие с международното право и квалифицирана медицинска помощ. Според Путин обаче киевският режим не им позволява да се възползват от тази възможност.

Руският президент разказа за продължаващите мерки за защита на цивилното население, за ежедневното отваряне на хуманитарни коридори и за обявяването на прозорци за безопасното евакуиране на цивилното население от зоната на военните действия.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел от своя страна заяви, че в обявения по-рано телефонен разговор днес е призовал руския президент Владимир Путин да разреши хуманитарния достъп до обсадения украински град Мариупол по време на православния Великден.

"Настоятелно призовах за незабавен хуманитарен достъп и безопасно евакуиране от Мариупол и други обсадени градове, още повече заради православния Великден", заяви Мишел в Twitter след разговора, като добави, че "категорично е потвърдил позицията на ЕС: подкрепа за Украйна и нейния суверенитет, осъждане и санкции заради агресията на Русия".

Източници: Телеграм, NOVA TV

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.