Радев: В страната се вихри спекула. Призовавам институциите да не насаждат страх и паника!

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/radev-v-stranata-se-vihri-spekula-prizovavam-instituciite-da-ne-nasazhdat-strah-i-panika/16567 SvobodnoSlovo.eu
Радев: В страната се вихри спекула. Призовавам институциите да не насаждат страх и паника!

В България се води операция по ограничаване на коронавируса, заяви президентът Румен Радев, посрещайки премиера Бойко Борисов и министри на "Дондуков" 2.

Призовавам отговорните институции да не се насажда страх и паника, призова президентът Радев. "Информацията е важна, за да избегнем паниката", подчерта Радев

В изложението си той подчерта, че "в страната се вихри спекула с най-необходимото: лични предпазни средства и дезинфектанти".

"Понеже отговорните институции не я виждат, искам да призова гражданите да продължат да подават сигнали, да публикуват в социалните мрежи. Искам и да призова всички онези българи, които в момента спекулират: Грозно е на гърба на здравето и на трагедията на други хора да се печели! Призовавам ви, не го правете. Не е достойно", подчерта държавният глава.

"Можем да излезем от тази криза само обединени", продължи Румен Радев.

Президентът подчерта, че диалогът тече с работодателски организации, със синдикати.

Не трябва да допускаме един ден да стане така, че гладът да победи страха, подчерта държавният глава пред гостите си и им благодари, че са се отзовали на поканата му.

"Паралелно със здравната криза, се развива и икономическа. Да не изпаднем в хуманитарна. Надявам се, че ще има реални мерки, господин премиер. Знам, че нашите възможности са скромни. Надявам се един ден гладът да не победи страха", бяха точните думи на Радев.

Според Радев ефект от въведените мерки има, защото България задържа кривата на разпространение на вируса доста ниско, така че здравната система да може да поеме всички случаи. Той призова да се осигурят предпазни средства за болниците и лекарите, като посочи, че в София и Пловдив има недостиг.

"Всякакви оценки се чуват, всякакви коментари. Има създадена организация. Министерският съвет ръководи тази операция с допълнително изградени структури. Изпълнителната власт действа във форсмажорни обстоятелства за нещо, което никога преди не сме имали в такъв мащаб и не сме изграждали мерки и действия по такъв начин", продължи държавният глава. И благодари на всички българи, които "все повече се вслушват в инструкциите на Националния оперативен щаб и изпълнителната власт".

„Не е терминът „извънредно положение“. Важни са мерките, които трябва да се ефективни, пропорционални на заплахата и добре планирани. Спазва се и социална изолация, и дистанция. Съзнанието според мен е налице. Остава да решаваме и други важни и неотложни проблеми“, изтъкна президентът Радев.

Държавният глава обаче подчерта, че не бива да се получава така, че да се демотивират лекари и медицински специалисти.

"Приемаме и строги мерки за лекари, които отказват да изпълняват своята хипократова клетва, но трябва така да направим, че преди да накажем медицинските лица, да бъдат осигурени както трябва – с лични предпазни средства, инструкции и алгоритъм на работа, за да не демотивираме медицинските работници", посочи Румен Радев. И даде пример, че дори в столицата недостигат маски и предпазни облекла.

„Ясно е, че България, както и много други държави не сме били подготвени за криза от такъв мащаб: дезинфектанти, предпазни материали. Не е само при нас, а почти навсякъде. Прекрасно е, че индустрията ни е запазила потенциал и той се разгръща, даже може да изнасяме", посочи Радев.

Румен Радев благодари и на медиите, които дават инструкции за това как да предпазим себе си и околните от коронавируса.

„Информацията е важна, за да избегнем паниката. Да не се насажда повече страх и паника. Мисля, че хората са достатъчно изплашени. Да покажем, че институциите са дисциплинирани, не надскачат закона. Иначе показваме дезорганизация“, обясни държавният глава.

„Знам, че правителството работи и с държави в и извън ЕС. Аз също съм в диалог с държавни глави“, посочи още държавният глава.

По инициатива на Румен Радев днес от 12.00 часа в президентската институция се провежда среща, на която се обсъжда изпълнението на мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 в България.

Президентът покани министър-председателя Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, министъра на вътрешните работи Младен Маринов, главния секретар на МВР Ивайло Иванов, началника на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, директора на Главна дирекция „Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Всички се отзоваха.

Президентът Румен Радев проведе по-рано телефонен разговор с министър-председателя Бойко Борисов.

http://epicenter.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.