Рашков: ДАНС е давала фалшиви сведения за опасност на лица, за да ги охранява

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/rashkov-dans-e-davala-falshivi-svedeniya-za-opasnost-na-lica-za-da-gi-ohranyava/8106 SvobodnoSlovo.eu
Рашков: ДАНС е давала фалшиви сведения за опасност на лица, за да ги охранява

"По указание на политическия ръководещ субект е казвано на ДАНС да напишат фалшиво сведение за опасност и се е назначавала охрана за срок от шест месеца на високопоставени лица" - това съобщи служебният вътрешен министър Бойко Рашков в правната комисия на парламента, където се  обсъждат промените в закона за Бюрото по защита към главния прокурор. Депутатите обсъждат три законопроекта за промени в Закона за защита на лицата, застрашени във връзка с наказателно производство, изготвени от "Има такъв народ", "Изправи се БГ! Ние идваме" и "Демократична България", които предвиждат връщане на Бюрото към Министерството на правосъдието, съответно изваждането му от Прокуратурата, както и главният прокурор да не се охранява от него.

"Говорихме с председателя на парламента, повдигнах въпроса да се разгледа идеята за преразглеждане на първоначалните данни за възникнала опасност по отношение на един човек. Да видим след това продължават ли да съществуват тези данни. Нали сме затова - да разследваме. И когато тези сигнали не се оправдават, да снемем охраната. Това не е правено, разчитало се е на фалшиви сведения. И след изтичане на този срок не е правена истинска проверка дали все още са налице такива данни за заплаха. По този начин охрана се е назначавала и на лица, които не са били в държавния апарат", каза Рашков.

Главният прокурор Иван Гешев е охраняван по три начина, обяви още Рашков. Той обясни, че главният прокурор се охранява веднъж от Бюрото за защита, втори път, от НСО, тъй като службата охранява периметъра на резиденция "Бояна", в която се намира жилището, наето от Иван Гешев от държавата. И трети път, от 6-РУ на МВР, след сключено споразумение между Прокуратурата и МВР, полицейски екипи да патрулират от външна страна на резиденция "Бояна" и да следят за съмнителни лица. За БТА министър Рашков каза, че ще прекрати това споразумение с МВР.

"Някой поставя ли си въпроса как се охранява главния прокурор? Ако някой си представя, че той се охранява само от НСО, греши. Благодарение на личните му отношения с... да не казвам кой, се е настанил в държавната резиденция. Не председателят на ВКС или ВАС, а само той. Там се охранява от Бюрото за охрана. Но външното пространство се охранява и от НСО, която е там заради президента", каза още министърът.

Във връзка с Бюрото за защита министър Рашков заяви, че за 2020 г. няма нови свидетели, които да са били защитавани, и тогава го пише в доклада. Имало такива, които продължават да бъдат охранявани.

"Това са 150 души към главния прокурор. Никой не знае какво става в това Бюро, може би само той. Вие, депутатите, не знаете какво става там. Няма правна логика да има такъв орган, който да охранява главния прокурор", заяви още той пред депутатите.

И подчерта, че Бюрото дублира функции и дейност на органи на изпълнителната власт, затова се обяви за преместване на Бюрото по защита в Министерството на правосъдието.

"От вас разбирам какво е говорил служебният вътрешен министър. Но, както обикновено, голяма част от неговите твърдения не отговарят на истината", коментира лаконично пред  "24 часа" Иван Гешев.

"Сигналът за застрашеност на Иван Гешев, Бойко Борисов и Сотир Цацаров е един и за тримата", обяви пък депутатът Николай Хаджигенов.

"Сигналът е секретен и не мога да го кажа. Министър Рашков беше учтив като каза, че сигналът е фалшив. Плаках, когато шефът на ДАР го каза. Това не е сигнал, това е нещо жалко. И става основание да пазим главния прокурор, както се пази ръководителят на Северна Корея. Не е само Гешев, но и Бойко Борисов. Този сигнал не е проверяван никога от ДАР. Това е прецедент според ръководството на службата", добави той.

"Сигналът не е един и не общ", реплекира зам.- главният прокурор Красимира Филипова по време на дискусията.

Тя обаче заяви, че повече не може да разкрие. И добави, че трябва "да се замислим" дали това да си главен прокурор или прокурор само по себе си не поражда по-голям интензитет за възможности да агресия, за нападение.

"Знаете какви са делата", подчерта Филипова.

И правосъдният министър Янаки Стоилов обаче заяви, че Бюрото се е превърнало в своеобразна охранителна структура, участваща и в разследването, като допълни, че така то се е отдалечило от функцията, с която е създадено. Министърът добави, че в сегашния вид спрямо дейността на Бюрото, не може да се оказва граждански контрол при осъществяване на полицейските му правомощия.

https://dnes.dir.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.