Рашков на живо: Ще работим, за да разберем кой е Капо ди тути капи

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/rashkov-na-zhivo-shte-rabotim-za-da-razberem-koy-e-kapo-di-tuti-kapi/8282 SvobodnoSlovo.eu
Рашков на живо: Ще работим, за да разберем кой е Капо ди тути капи

”В СДВР са извършени три проверки - забележете службата, чиито служители наблюдаваме като в нещо като филм на ужасите, сама проверява действията на служителите си. Тя се самопроверява. Както стана ясно преди месец и половина за подслушванията пак миналата година, че прокуратурата се самопроверява, защото няма кой да я провери. И тя може да ни каже каквото си пожелае. Така е станало и с трите проверки, предприети от СДВР по повод на това, което видяхме на кадрите”.

 

Това заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков пред депутатите, които го изслушват заради полицейското насилие на протестите през миналото лято.

"Не трябва да поставяме знак на равенство между 10-та полицаи, чиито действия обсъждаме. По-голямата част от българските полицаи вършат работата си съвестно и ние разчитаме на тях. Но, не трябва да оставяме безразлични на нещо подобно, което ни отблъсква, отвращава ни. А се оказва, че никой не е взел никакви мерки. Или ако е взел, то е било просто за да се каже: Ние взехме отношение, посочи той.

 

Някой е крил тези материали, някой намеква, че такива като мен са крили такива материали. Този запис е бил в МВР и министърът от този период трябва да каже крит ли и записа или не, а не аз, дето съм от два месеца в министерството, обясни той.

Но няма значение, вече знаем какво е ставало зад колоните. Полицаите не са "малко надхвърлили" своите правомощия. Поведението им граничи с престъпление. Искам да поздравя Ива Митева, че свика днешното заседание, за да се разгледа този случай, заяви той.

 

На кадрите виждаме, че полицаите като брой надвишават тези, които лежат на земята. Един от пострадалите младежи е загубил съзнание. Загубата на съзнание е състояние временно опасно за живота и се квалифицира като средна телесна повреда. Ако това е вярно и установено с експертиза, къде е наказанието по Наказателния кодекс?, коментира Рашков.

 

При проверката миналата година са разпознати четирима от полицаите и са им наложени административни наказания, включително и порицание. Това е ефекта от дисциплинарната проверка. Единият от тях обаче е преминал на работа при главния прокурор. Явно Гешев като вижда как този човек се справя с побоищата, е пожелал точно такъв човек да го охранява в Бюрото под защита, посочи той.

 

До вчера нямаме данни спрямо нито един от полицаите биячи да е привлечен към наказателна отговорност, допълни той.

 

Вътрешният министър продължи с разкритията за насилието и отговорите си.

 

За 2 септември мога да кажа какво е свършено. Тогава а извършени в ГДНП 2 проверки по жалби. Едната е на Димитър Кенаров до СГП и на Красимир Кънев на БХК.

 

Сигналът е бил до главния прокурор Иван Гешев и до премиера Бойко Борисов.

 

От документите е ясно, че на 4 ноември със заповед на шефа на СДВР е започнала проверка дали има дисциплинарно нарушение но тези случаи. В хода на проверката не са установени служителите, задържали г-н Кенаров. Установени са незначителни неща. Изискани са записи от сектор „Видеонаблюдение“.

 

При прегледа е установена ниска резолюция без отразени дата и час. Допълнително е установен контакт със СДВР, но оттам не са давали записи.  Проверката потвърждава, че не са констатирани данни за насилие върху този човек.

 

Оперативният дежурен на 5-то РПУ е наказан с порицание за 6 месеца, но то не е свързано с упражненото насилие.

 

Проверката на Кънев е приключила с мотив, че сигналите са писани по шаблон. И са написали, че са изпратили материалите в прокуратурата по компетентност. Жандармерията прехвърля топката към СДВР  и обратното. Сега сме си поставили задача, дали вътрешният министър тогава е препратил материалите към СДВР.

 

Темата започва да се изнася на друго място. Въпросът как са се появили записите не ме притеснява. Какво значи да ме питате сега какво става с 10 200 преписки срещу граждани. Това не са преписки, нито наказателни дела. Губим времето. Много точно посочих кога и от кой е поискан видеозаписа. Той е поискан на 17 юли и е получен около 20 юли на СДВР. Не е работа на НСО да разследва. Тя не е такъв орган.

 

По този въпрос /бел. ред. за снимането на момичето с гола гръд/ е отговарял бившият министър на МВР. Казал е, че не е установено от комисията да са правени снимки на задържаните.

 

По този въпрос /бел. ред. за снимането на момичето с гола гръд/ е отговарял бившият министър на МВР. Казал е, че не е установено от комисията да са правени снимки на задържаните.

 

Не мога да ви кажа дали по време на протестите са използвани други сили като „Ипон“ или „Делта гард“. Колкото повече времето минава, толкова повече се придобива смелост от страна на хората да кажат какво се е случило миналата година. Органите на реда трябва да се легитимират. Те трябва да са пример за спазването на закона.

 

Става дума за няколко десетки диска и не мога а кажа кой от тези записи е използван по дисциплинарното производство.

Единият от наказаните полицейски началници  е учил подчинените си как и  докога се бие.

 

Този началник отдел е обжалвал наказанието си във ВАС. Вие можете ли да ми кажете кой точно диск е ползвал във ВАС, за да обжалва наказанието си. Ползвани са десетки дискове. Тези дискове не могат да бъдат изгледани от нас за 2 дни. Ние в МВР нямаме никаква вина за това, че вътрешните министри са си мълчали за действията но своите подчинени на площада. На вторият ден ви давам отговор аз. А предишните министри са тук в залата и мълчат. Да дойдат тук и те да отговорят на въпроса за дисковете.

 

Бившият шеф на МВР Хаджиев казва тогава, че протестиращите разполагат с взривове. Разбирате ли за какво става дума. Постъпва питане, ако има такъв случай, да да се каже кой има взривове и   какво се знае по случая. Служителите стигат до извода, че този човек – Хаджиев, е извършил нарушение. Искали са да е образува срещу него дисциплинарно производство. Министърът тогава казва едно голямо „Не!“.

 

Хаджиев е причина специализираната прокуратура да иска от спецсъда подслушване на протестиращи на базата на фалшива новина. Такива данни не съм видял да има. Съдията се е съгласил и стотици са били подслушвани на базата на фалшиво основание. В каkво се изразява контрареволюцията – че мирно протестиращи искат оставката на Борисов и  Гешев. В това се е изразявала контареволюцията през 2021 г.

 

Всички те много добре са съзнавали какво се прави там и няма да оставят писмена следа от това, което са разпореждали да се прави. Ако някой мисли, че е случайно, че са крили хората зад колоната, ето умисъла за извършване на престъпление. Има там един ръководител, който сега е заслужил деятел в Бюрото за защита на свидетелите – който сега е с по-висока заплата с 800 лева. Очевидно е, че тогава е било включено телефонното правно.

Гордея се с действията на МВР по изборите. Престъпления не са извършени. Апелирам към лидерите на партии, ако имат данни за престъпления, да ги дадат на българската прокуратура, на която очевидно имате повече доверие. За първи път от десетилетие ние успяхме да елиминираме част от криминалния вот.

Миналата година не съм бил в структурата на МВР. Само съм предполагал, че зад колоната се е случило нещо много лошо. Тази камера, която е на НСО, е трябвало да работи. Но чак сега и за мен става ясно, че има такъв запис. Защо НСО, писала ли е НСО доклад или не, не мога да отговоря на този въпрос.

Започваме да работим по тази мафиотска структура, за да разберем кой е Капо ди тути капи

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.