Рашков: Прокуратурата бди над интересите на бившите управляващи

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/rashkov-prokuraturata-bdi-nad-interesite-na-bivshite-upravlyavashti/4238 SvobodnoSlovo.eu
Рашков: Прокуратурата бди над интересите на бившите управляващи

Убедихме се, че прокуратурата бди над интересите на бившите управляващи. От момента, в който постъпих в МВР като министър забелязах десетки, да не кажа стотици случаи, при които материалите в обичайните хипотези, когато се изпратят в прокуратурата – те просто потъват. Особено, когато материалите касаят някой известен политически деец на ГЕРБ.

Това заяви в ефира на Нова телевизия вътрешният министър Бойко Рашков.

Коментарът му идва след безпрецедентната акция на полицията в четвъртък, при която бе арестуван бившият премиер. Арестувани за 24 часа бяха още пиарката му Севдалина Арнаудова и бившият финансов министър Владислав Горанов. Стигна се обаче до поредно противоречие и престрелки между изпълнителната власт и прокуратурата. Премиерът Кирил Петков и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков заявиха, че прокуратурата саботира МВР и е смачкала събраните данни срещу бившия премиер и лидер на ГЕРБ. Държавното обвинение от своя страна определи тези твърдения като "чиста политика".

“Аз мисля, че  нещата се развиват по реда на закона – каквото покажат фактите, с които се разполага, такова ще бъде и решението, което ще бъде взето. Материалите, които изпращаме към прокуратурата, в много случаи, десетки, дори стотици, потъват в тази прокуратура. Особено в случаите, в които те касаят известни политически дейци от ГЕРБ", коментира Рашков.

Той обвини прокуратурата в “изключително старание” МВР да изглежда като извършител на незаконосъобразни действия.

“В задачата се пита каква е тази ярост, каква е тази съпротива от определени кръгове, които не желаят да се установи фактическата установка. Какво толкова е направило Министерство на вътрешните работи в лицето на Главна дирекция „Национална полиция”, които са се опитали за известен период от време да съберат информация в тази насока и ще продължат евентуално да събират, ако не бяха спрени брутално от Прокуратурата вчера?”, попита риторично министърът.

“Трябва ли тези въпроси с шкафчетата да намерят отговор в българското общество все пак?”, попита още Рашков.

Грешка е допусната при споменаването на Менда Стоянова от МВР като едно от арестуваните при безпрецедентната акция в четвъртък лица от МВР. Кой точно е отговорен за тази грешка Рашков не знае. Заяви обаче, че не смята, че става дума за умишлени действия. Не стана ясно дали случаят се проверява.

За разпита на премиера Кирил Петков като свидетел силовият министър заяви, че лица от висок ранг, поради тяхната заетост, могат да бъдат разпитвани в техните кабинети или на други места.

Според него свързването на посещението на госпожа Лаура Кьовеши със случилото се вечерта, е просто една измислица, целяща да предизвика изкуствен скандал между политическото управление на страната и шефката на европрокуратурата. По думите на Рашков той е бил информиран, че делегираните прокурори на ЕП имат общо със сигнала на бизнесмена Васил Божков. В най-скоро време България очаква да получи такава официална информация.

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.