РАЗСЛЕДВАНЕ НА ВАЛЯ АХЧИЕВА: ОНЯ С ЧУВАЛИТЕ С ТРУПОВЕТЕ ИСКА ДА КОНТРОЛИРА БЪРЗИТЕ ТЕСТОВЕ! /ВИДЕО/

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/razsledvane-na-valya-ahchieva-onya-s-chuvalite-s-trupovete-iska-da-kontrolira-barzite-testove-video/15926 SvobodnoSlovo.eu
РАЗСЛЕДВАНЕ НА ВАЛЯ АХЧИЕВА: ОНЯ С ЧУВАЛИТЕ С ТРУПОВЕТЕ ИСКА ДА КОНТРОЛИРА БЪРЗИТЕ ТЕСТОВЕ! /ВИДЕО/

Само няколко часа след като публикувахме журналистическото ни разследване за Банско, получих нов сигнал. Този път от медицински работник в една от най-големите и най-модерни болници. Тази, която е на първа линия в борбата с коронавируса – “Александровска”.

Разказаха ми, че не дават резултатите от бързите тестове, които са направили на медицинските работници в една от клиниките на болницата.

В гласа на жената, която поиска да не публикуваме името й, усетих не само безпокойство, но и гняв.

Разказът на медицинския работник

“Взета ми е кръв на 8 април. Досега резултат не съм видяла, нито положителен, нито отрицателен. Взета ми е кръв доста голямо количество. За бързите тестове аз не знам какви са им методиките. Всички в нашата клиника, които бяхме налице, отидохме в определен час по график и ни беше взета кръв в “Клинична лаборатория”. И никой не е получил резултата си. Въпреки че ние сме питали, а не само сме чакали.

Да не говорим, че отидохме и на място с моя колежка в Клиниката по микробиология, за да попитаме и да си видим резултатите. Но те ни казаха, че е много голям масивът и нямало как да ни търсят резултатите и ни отпратиха да си ги търсим, че са пратени на заместник-директора. Никой не ме информира за резултата, но ни беше казано, че ако някой имал проблем, щели да го търсят отново. Аз не получих информация, не бях потърсена и само по това косвено мога да предполагам, че резултатът ми е отрицателен. Но дали е точно отрицателен или е положителен за едни антитела, нищо не знам, след като не съм видяла резултатите. И никой от моите колеги не знае! Никой!

Всеки подпитва, но те казват: “Ами, ами… няма ги резултатите… При заместник-директорката са. Те са казали, че само ако има проблем, ще ни потърсят. Само ако проблем! Нито един не е извикан за PCR, въпреки че прочетох в сайта “Блиц“ (интервю на директора на “Александровска болница” д-р Костадин Ангелов), че 43 души били с междинни резултати. Какви са тези междинни резултати? Пак можем да гадаем, дали са някои от антителата или нещо друго? Не се чу, не се разбра нищо.

После, след още седмици се разбра, че имало един или двама, или трима, които са положителни! Кои са те, какви са им резултатите? Пълна загадка! Аз лично не знам, дали съм контактувала с тях? Излишно е да казвам, че имам  уязвим човек вкъщи, с когото живея. И че това е личен мой тест! И как аз да не получа резултата? Това са неща, които са повече от скандални за мен, но…Това е!“, разказва медицинският работник.

Какво се случва?

Медицинският работник твърди, че резултатите от бързите тестове на всички колеги от една цяла клиника в “Александровска болница” били отишли от лабораторията – право в кабинета на заместник-директора. Вече над 20 дни никой не ги е информирал за резултатите. Сега ще проверим какво се случва там.

Охраната в административната сграда най-напред ни каза, че ще информира директора д-р Костадин Ангелов, че го търсим за интервю. Но само след минута ни съобщи, че него го нямало.

Тогава искаме среща със заместник-директора по административните въпроси г-жа Мария Куманова, за която се твърди, че съхранявала данните от бързите тестове на всички лекари и служители. Тя пристига и отговаря на всички наши въпроси. Не отрича, че данните са при нея, но не вижда проблем в това.

“Всички служители със спорни резултати са били известени и са им направени PCR тестове, а тези с междинни резултати също са били информирани“.

“Не са информирани!” – оспорвам думите й аз.

Казвам й, че хората са искали да си ги видят, но не са успели. От едно интервю на директора на болницата пред друга медия са разбрали, че имало някакви междинни резултати. Защо да не могат да си вземат резултатите от вашата лаборатория, която е модерна и има електронна система?

Настоявам да науча къде са в момента резултатите от изследванията, след като г-жа Куманова най-напред твърди, че резултатите били в отделните клиники, но после се поправя, че щели били да ги предоставят на медицинските работници. Заместник-директорът Куманова отговаря:

“Тези изследвания не се вкарват в общата електронна система на лабораторията, която може да се види през интернет. И не става въпрос за лични данни. А и няма значение, къде са те сега. Ние сме администратори на лични данни и спазваме всички правила на европейския регламент.“

Питам заместник-директора, дали са замразили кръвта, след като било имало междинни резултати и след като са минали повече от 20 дни?

Г-жа Куманова не знаеше това, но заяви, че всичките 43-ма служители, които са били съмнителни, са били тествани с PCR и са били известени за резултата. Тя обещава, че ще предоставят резултатите от бързите тестове на всички медицински работници, които не са били известени.

Потърсих мнението на  доц. Атанас Мангъров, който е началник на детското отделение в Инфекциозна болница. Какъв може да е мотивът да не се предоставят резултатите от бързите тестове на хората, които са дали своята кръв за изследване?

“Не знам! – свива рамене доц. Мангъров.- Това са изследвания с лични данни на хората. Единственият мотив би бил при положителни резултати да не настъпят брожения в лечебните заведения. И да няма кой да работи. Или че някой иска да контролира информацията.“

А как разчитате данните, които открихме за Банско? – задавам следващия си въпрос. – 8 процента от хората там са с антитела срещу коронавируса. И няма нито един положителен резултат от  PCR.

“Населението на Банско е близо 13 хиляди души. 8 процента от тях са над 1000 души. Ако това се преизчисли към населението на България, което е около 7 милиона души, това означава, че около 560 хиляди души в България вече са се срещнали с коронавируса и са прекарали тази инфекция. Това са два големи града –  Пловдив и Варна например, са го изкарали и даже никой не го е усетил. И ако това се знаеше през месец март, най-малкото щеше да се знае, какво е изходното състояние и да имаме много важна информация. И щяхме да разсъждаваме върху нея. И така да се вземат решения. И това, че не са открили някой, който към даден момент да отделя вируса, това не означава, че такива хора няма. Това е все едно, да отидете за риба, да не хванете нищо и да си мислите, че в морето няма риба. Има! Но, в дадения момент не сте хванали. Само че, може в следващия момент да хванете много.“

Нарушен ли е законът?

Нарушен ли е законът за защита на личните данни при случаите с Банско и “Александровска болница”, след като хора не са получили резултатите от бързите си кръвни тестове?

За отговор на този въпрос потърсих председателя на Комисията за защита на личните данни – г-н Венцислав Караджов.

“В случая с Банско, хората са изследвани от Регионалната здравна инспекция в Благоевград. Целта на изследването е била да се установи процентът на зараза с коронавирус в града и да се предприемат съответните мерки за защита на населението. В тези случаи, съгласно  регламента (за защита на личните данни) е важно  с какви цели се събират и обработват личните данни. В случая те не са за издаване на медицински удостоверителни документи, а за  да се предприемат мерки от страна на държавата за защита на останалите граждани на Банско. Целта в случая е да се защити обществения интерес и здравето на местното население.

Категорично е забранено кметът на Банско да прави снимка на положителните резултати от бързите тестове. Това е нарушение от страна на кмета като администратор. Ако се докаже и се подаде информация в Комисията за защита на личните данни, ние трябва да проучим този въпрос”, каза Караджов.

За случая с “Александровска болница” той казва, че информация се дължи.

“Съгласно разписания от министъра „Медицински стандарт“ по „Клинична лаборатория“, на лицето, на което е направено изследването, му се дължи информация. Тази информация и тези документи са ясно разписани в този стандарт. Така че правилата трябва да бъдат спазени. И ако сега лекарите от болницата изпратят писмен сигнал до нашата комисия, тогава ние пак ще проучим случая. И ако се установи, че администраторът е обработил лични данни, които той не е предоставил в едномесечен срок на физическото лице, при поискването им, то на администратора ще му бъде издадено разпореждане – незабавно да предостави тези данни в 7-дневен срок. А ако не се спази този срок, това ще доведе и до санкции“, казва председателят на комисията.

В условията на пандемия точно документите от изследванията на хората са особено важни, защото те доказват здравословното им състояние. Иначе, без документи, няма как да знаем, дали са такива фактите, които оперативният щаб ни съобщава  всеки ден?

Няма как да ги проверим!

https://euractiv.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.