Румен Радев: Скелето на свободата ни е изградено от български и руски кости

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/rumen-radev-skeleto-na-svobodata-ni-e-izgradeno-ot-balgarski-i-ruski-kosti/23180 SvobodnoSlovo.eu
Румен Радев: Скелето на свободата ни е изградено от български и руски кости

"След 140 години трудно някой ще каже кои от костите, които лежат тук, са български и кои са руски. Но от тези кости е изградено скелето на нашата свобода". Това заяви президентът Румен Радев, който държа реч по случай националния празник на България на връх Шипка.

"Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на потомците си и кой ние не бива да пилеем", допълни той.

"Вие бяхте тук, дори когато политиците ги нямаше. Защото вие знаехте, че с вашето присъствие и почит вие скрепявате историческата истина. Защото вие, млади и стари, сте опълченците на историческата правда, които не допуснахте тя да бъде поругана и низвергната. Към вас е моята човешка благодарност. Вечна памет за героите! Вечна признателност към воините на Царя Освободител", каза държавният глава.

Президентът благодари на Негово Светейшество Неофит и Негово Светейшество Кирил, Патриарх на Москва и цяла Русия, за съслужението, което духовните глави на България и Русия извършиха по-рано в Шипченския манастир „Рождество Христово" в град Шипка.

„Благодаря за мъдрите думи, признателността, благодарността и християнския дух, който помни, но и прощава. Който осмисля свободата и извисява човека. Християнският дух, в който саможертвата е път към свободата, тъй както хекатомбата на Шипка отвори вратите на нашето национално Освобождение", подчерта още в изказването си на церемонията на връх Шипка българският държавен глава.

Президентът Румен Радев беше посрещнат с официална церемония на историческия връх, по време на която прие рапорта на началника на караула. Държавният глава присъства на панихида в памет на загиналите български и руски воини

Румен Радев: Скелето на свободата ни е изградено от български и руски кости

cross.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.