Румяна Ченалова: Хората вече имат усещане за наранено достойнство

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/rumyana-chenalova-horata-veche-imat-useshtane-za-naraneno-dostoynstvo/17200 SvobodnoSlovo.eu
Румяна Ченалова: Хората вече имат усещане за наранено достойнство

Ситуацията е трагична и тъжна. Прокуратурата открива боклук след пореден медиен скандал. Всяко разкритие предизвиква паническа реакция. Формира се още в „детска възраст“ гражданско общество. Това каза бившият съдия Румяна Ченалова пред Люба Кулезич по Евроком.

Енергията на протестите вече е различна. Това, което се случи пред МРРБ бе показателно. Там влязоха хора, които от името на всички искаха да разговарят с някого от министерството. Те бяха допуснати само до входа. Това бе първото унижение. Един служител излезе и демонстративно заплю протестиращите, след което един от протестиращите реагираха и след това този служител, чиято заплата плащаме, се върна да се сбие.

Тези два факта предизвикаха справедливия гняв на присъстващите. Българският народ е суверен. Управляващите го забравиха. Костадинов на „Възраждане“ се държа сдържано. Точно той говори за това, че не трябва да има разправа с полицаите, защото и те са като нас. Хората вече имат усещане за наранено достойнство.

Участието ми на протестите е реакция срещу действителността, която виждам. Толкова е съсипана България, че няма никакво значение кой ще води протеста.  Повечето от тези, които оглавяват партии, искат властта заради властта. В основата на корупцията е неграмотността.

Юридическият прочит на ситуацията с президента е двупластова. Има досъдебно производство срещу лица, които се готвят да вършат престъпения. През миналата година ДАНС се натъква на разговор между ген. Стойков и президента Румен Радев. Има специален ред какво се случва при такива данни. Записът се снема на хартиен носите и той се докладва на заявителя на СРС-та. Тази папка стои месеци.

Междувременно проверката на КПКОНПИ приключва, че няма конфликт на интереси, когато лицето Радева е била назначена на определена длъжност във ВВС. Защо това веществено средство е стояло?! В един момент, което се случва сега, прокуратурата преценява, че президентът е съпричастен към някакво престъпление. Самото спиране на досъдебното производство няма законово основание. Това производство е срещу хора, които са ОПГ.

Данни за укриване на документи няма никакви в така представените материали. Разговорът на президента следва, а не предхожда другите два разговора. В него не се говори за укриване на документи. Никога досека не съм виждала постановление за спиране да се публикува на сайта на прокуратурата. Веществените доказателствени средства се пазят в папка с гриф секретно. Никога не съм виждала такова поведение. Това е обидно и срамно

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.