Съдия потвърди за подготвян списък с кандидати за ВСС

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/sadiya-potvardi-za-podgotvyan-spisak-s-kandidati-za-vss/25122 SvobodnoSlovo.eu
Съдия потвърди за подготвян списък с кандидати за ВСС

Има списък и аз съм го виждал. Това заяви пред БНР съдия Емил Дечев. Той е един от 27-те кандидати, които бяха изслушани миналата събота от съдиите, които в почивните дни ще гласуват за свои представители в следващия Висш съдебен съвет (ВСС).

Съдия Дечев потвърди разпространените информации, че административни ръководители на някои съдилища са раздали на свои колеги листчета /списъци, с имената на кандидати, които на всяка цена трябва да влязат в новия ВСС.

Според съдия Дечев няма предизвестеност на избора. Надявам се, че няма да има, тъй като е много важен този избор, заяви съдията, кандидат за член на ВСС.

Безспорно законът не забранява агитация, добави съдията и уточни, че листчето се разпространява не само в Софийския районен съд, но и в други съдилища в страната, като списъкът на имената е един и същ навсякъде. Това означава, че има един създател, един координатор.

Да, законът не забранява да се агитира за определени колеги, но тук възниква въпросът защо не е било направено по-открито. Например, един плакат: "Съдия Стефан Милев застава зад тези седем човека" - шестима титуляри и един резервен, пошегува се Дечев.

"Съдиите са хора, които решават дела за милиони, а понякога и за милиарди, както и изпращат хора в затвора за 20-30 години, а понякога и до живот. След като те са узрели и държавата им е гласувала доверие да взимат такива решения, е унизително някой друг да решава или да им препоръчва непознати на него самия или на тях самите колеги", допълни съдия Дечев.

Резултат с изображение за ВСС

http://news.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.