Ще дойде момент, когато Русия ще бъде победила в тази война, но целият свят ще вярва, че Украйна е победител

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/shte-doyde-moment-kogato-rusiya-shte-bade-pobedila-v-tazi-voyna-no-celiyat-svyat-shte-vyarva-che-ukrayna-e-pobeditel/4668 SvobodnoSlovo.eu
Ще дойде момент, когато Русия ще бъде победила в тази война, но целият свят ще вярва, че Украйна е победител

Нито една от великите сили няма да посегне към своите ядрени оръжия, но трета световна война е напълно възможна, смята геополитическият анализатор.

Еднакво тъпо и безсмислено е да се обяснява светът с капризите на Путин или със старческите особености на Байдън. Трябва да се каже, че Русия воюва с Украйна и тази война е да не се допусне Украйна в НАТО, казва в геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев.

- Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че ако има трета световна война, тя ще е ядрена и опустошителна. Възможен ли е такъв сценарий?

- Не. Защото и Байдън, и Путин са съгласни, че третата световна война не е война, а е край на цивилизацията. Нито една от великите сили няма да посегне към своите ядрени оръжия. Но трета световна война е напълно възможна. Това е войната, която ще започне, след като завърши войната, която се води сега в Украйна. Третата световна война ще бъде една мрежова война, съставена от многобройни регионални гранични конфликти. По-късно във времето този период ще бъде запомнен като Периодът на воюващите царства. Лавров е прав, когато говори за трета световна война, но не е прав с ядрената опция.

- Защо тогава я използва?

- Защото ядрената опция стои в съзнанието на хората и трябва да се каже, че няма да се случи. Просто Лавров повдига залога. Тук ще кажа следното – аз съм против да се говори непрекъснато за Путин. Който говори за Путин и само за него като единствен субект на руската политика, праща по дяволите политическата наука. Като политолог и като геополитик аз съм против да се извежда всичко от душевния свят на Путин. Политиката на Русия днес не е каприз на някой си Путин, а е резултат от съгласието на четири елитни властни групировки.

 

Същото може да се каже и за Съединените щати. Абсолютно порочно и неуместно е да се извежда американската политика от душевния живот на престарелия Байдън. Тя е рационална и това, което виждаме е резултат от действията на много дълбинни слоеве в американското общество.

Еднакво тъпо и безсмислено е да се обяснява светът с капризите на Путин или със старческите особености на Байдън.

Трябва да се каже, че Русия воюва с Украйна и тази война е да не се допусне Украйна в НАТО. Това е война по повод НАТО. Когато тази война завърши, следващата война, която ще започне, ще бъде вече елемент на третата световна война. Светът вече не е еднополярен.

Сигурно си спомняте, че ние трябваше да скачаме от радост и да ръкопляскаме, когато Америка унищожаваше Ирак, Либия, Югославия. Тогава всичко беше хубаво и ведро. Тогава нямаше ужас и нямаше санкции. Значи, когато американоцентричният свят реши да унищожи някоя суверенна държава, това е за добро.

Трябва да се прави разлика между два въпроса. Първият – е ли светът американоцентричен и отговорът е не, вече не, защото има още два центъра на силата в света.

И вторият е България в американоцентристкия свят ли живее и отговорът е да. Освен Съединените щати, вече центрове на силата са и Пекин, и Москва. В Америка, разбира се, са заинтересовани това събитие да го изобразят като поява на терористи, или на лоши хора, или на луди авантюристи. Тези два нови центъра на силата не отстъпват по сила на Съединените щати. Рускоцентричният свят и китайскоцентричният свят са в дълбок геополитически и цивилизационен съюз. Това, което става, е нито добро, нито лошо, а просто е резултат от естественото развитие на света.

- Засега изглежда, че политиката на Кремъл в Украйна ще претърпи крах. Украинската армия взима реванш. Възможно ли е като резултат Украйна да влезе в ЕС и НАТО, а Русия да загуби и Крим?

- Възможно е Украйна да влезе в ЕС, ако там решат, че това е уместно. Украйна не може да влезе в НАТО, защото невлизането там е политическата цел на Русия, а идеята, че Русия търпи крах във войната, е част от украинската пропаганда. Военно-временната пропаганда е важен елемент на всички военни действия. Да си спомним Сун Дзъ, който казва, че пътят на войната е пътят на измамата – когато си далече, да изглежда, че си близо; когато си близо, да изглежда, че си далече; когато си слаб, да изглежда, че си силен; когато си силен, да изглежда, че си слаб.

Всички лъжат по време на война, това е част от военното изкуство. Украйна лъже така, че й пращят ушите, тя е извела своето лъготене на индустриално равнище, разбира се, с англосаксонска помощ. Русия лъже по-малко, като се опитва не толкова да лъже, колкото да заобикаля истината, но Русия пък мами.

Русия в момента мами Полша, полските войски да влязат в Западна Украйна, за да ги унищожи там и да предизвика конфликт с НАТО.

На Русия й предстои да воюва с НАТО и в резултат на конфликта с НАТО пактът да активира чл. 5 от съюзния си договор, за да се стигне до Карибска криза 2. Русия не се бои от Карибска криза 2. Тя е готова за нея и доказателство за това е, че онзи ден Путин активира руските ядрени сили.

Русия търси Карибска криза 2 и след нея Америка вече няма да се смее подигравателно, когато Путин говори за червени линии. След тази криза Съединените щати ще се отнесат по-сериозно към това Източна Европа, Балканите и цялото постсъветско пространство да бъде оставено като зона за сигурност на Русия. Идеята, че Русия губи в Украйна е разбираема, нормална украинска пропаганда. Те така воюват. Всички воюват така. Военно-временната пропаганда обикновено се свежда до 99% безсрамни лъжи.

- Жертвите и разрушенията в Украйна се пишат на сметката на Русия. Как тя би могла да възстанови своя международен престиж и лице след всичко това?

- Русия никога няма да може да възстанови своя престиж в американоцентричния свят. Нека да правим разлика между международно пространство и американоцентрично пространство. Международното пространство включа становището и на Близкия Изток, и на Азиатско-Тихоокеанския регион, и на страните от Залива, които в момента мълчат и чакат да видят кой ще победи. Русия никога не е печелила и подозирам, че не може да спечели информационна война срещу англосаксонския свят.

Това е не поради несръчност, а защото в руската военна култура винаги са подценявали информационната война. Ще дойде момент, когато Русия ще бъде победила в тази война, но целият свят ще вярва, че Украйна е победител. Русия не може да спечели нито една информационна война. Просто не им е дадено.

- Нямате конкретна прогноза кога ще свърши този конфликт, който в момента наблюдаваме, така ли?

- По време на война не бива да се дават прогнози. Но ми се струва, че тази война не може да продължи повече от две седмици. И като отчетем началото й, мисля, че в първите десет дни на март трябва да свърши. Чувам и слухове, просто слухове, че те са решили да свършат войната на 5 март (б.р.- денят, в който почина Сталин). Но това са слухове, на слухове не бива да се обръща внимание, както и на пропагандна война.

- Имате ли прогноза кога ще започне войната на Русия с НАТО?

- Това не мога да кажа, но със сигурност Русия няма да търпи ударни американски оръжия в Полша и в Румъния. Русия наистина смята, че Балканите, Източна Европа и постсъветското пространство са зона на руска сигурност. А Западна Европа е зона на американска сигурност.

За съжаление, Европа ще бъде разделена отново. Въпреки че пропагандата в Америка повелява Русия да се подценява непрекъснато, разумните американски анализатори виждат, че руските ресурси са безгранични. Да не говорим за китайските ресурси. Съюзът на Русия с Китай е непобедим и неразбиваем.

Но какво става междувременно?

В България вече се забраняват руски канали, може да се забранят русофилите, някой може да бъде арестуван – не за руски шпионаж, а за руска пропаганда. В Чехия и Словакия вече този, който каже нещо добро за Путин, подлежи на съдебно преследване. Така ще стане и в България. Аз не съм забравил епохата, когато в България за антисъветски вицове можеше да се лежи в затвора. Сега за антиамериканизъм може да се влезе в затвора или да те пребият някъде на тъмно неизвестни демократи с цепеници.

Това е мобилизация на проамериканските сили в тази част на света, която си остава проамериканска. Това напомня развод на приятелско семейство. Те делят имотите, делят книгите, делят децата и всичко е много печално. И двамата са прави и никой не е прав и всичко е много грозно. Това е период на скандали, на разправии, на мерзости, на подлости. Сега спокойните наши приятели, които бяха семейство, сега се преследват и дори претендират ти да се определиш – ти мой приятел ли си или на онази пачавра, бившата ми жена. Светът преживява развод.

И в България също ще стои въпросът ние с кои сме. Верни ли сме на единствено правилната американоцентрична доктрина или се подлагаме на путински разврат.

Между другото, ситуацията, когато за антисъветски виц можеш да влезеш в затвора се повтаря не само в България, повтаря се и в Русия. Русия също е в период на морално-политическа консолидация.

Там спряха любимото ми радио „Эхо Москвы“. Там за недоверие към Путин можеш да го отнесеш много сериозно.

Там бяха изкомандвани всички критици да млъкнат със заплахата, че ако продължат да критикуват войната, ще бъдат съдени по закона за държавна измяна.

Какво да говорим за Китай, където опитите да се критикува единствено правилната политика на Китайската комунистическа партия открай време са път към затвора. Светът е озверял, настръхнал, защото се ражда нова действителност. Триполюсна. Ще трябва да минем и през това.

Epicenter.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.