След срещата с Кьовеши: Всички престъпления с европари след 2017 г. подлежат на разследване

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/sled-sreshtata-s-kyoveshi-vsichki-prestapleniya-s-evropari-sled-2017-g-podlezhat-na-razsledvane/4363 SvobodnoSlovo.eu
След срещата с Кьовеши: Всички престъпления с европари след 2017 г. подлежат на разследване

Всички престъпления с европейски пари след 2017 г. могат да бъдат обект на разследване. Това заяви премиерът Кирил Петков след срещата си с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която е на посещение у нас.

„Общата ни амбиция е, че нарушения, корупция и всякакви престъпления, свързани с еврофондове няма да се случват в България. Ще работим заедно за това. Европейската прокуратура и българското правителство ще работят заедно, за да постигнем тези резултати“, добави той.

Петков определи разговора с Лаура Кьовеши като „конструктивен“.

От своя страна Кьовеши отбеляза, че е време българските власти да започнат да работят по тежки престъпления, след множество сигнали.

„Искам да благодаря на г-н Петков за неговата решителност за борба с корупцията. Говорим на един и същ език и имаме еднакви приоритети. Министерски съвет ще стане контактна точка с Европейската прокуратура и това е ясен сигнал за силен ангажимент на най-високо ниво“, каза тя.

„Идеята на Кирил Петков да се създаде специална група, която да работи с Европейската прокуратура за гаранция на автономност е нещо, към което трябва да се стремим. Ще постигнем напредък по отношение на измамите и престъпленията, извършени от организирани групи“, добави Лаура Кьовеши.

Според нея е крайно време българските власти да започнат да работят по тежки престъпления след множество сигнали.

„Имаме над 120 случая, които разследваме. Ще публикуваме годишния доклад скоро и ще видите статистиката за България. Получихме информация за измами с европейски средства, селскостопански субсидии. Измами има и в сферата на строителството, както и такива, свързани с фондовете за възстановяване след COVOD-19. По тези и други теми имаме получени сигнали от граждани“, обясни европейския главен прокурор.

За оставките на Иван Гешев и Сотир Цацаро европейският главен прокурор остана лаконична. В отговор на въпрос Кьовеши обясни, че делегираните прокурори са независими, като няма получена информация за нарушения срещу това: „Не съм получила информация, че някой се опитва да наруши независимостта на европейските делегирани прокурори в България. Имам им доверие, те са независими. Вярвам, че ще докажат, че доверието, което са получили е заслужено“.

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.