СТЕФАН ЯНЕВ: НА 5 МАЙ УЧРЕДЯВАМЕ ПАРТИЯ "БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД"

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/stefan-yanev-na-5-may-uchredyavame-partiya-balgarski-vazhod/3292 SvobodnoSlovo.eu
СТЕФАН ЯНЕВ: НА 5 МАЙ УЧРЕДЯВАМЕ ПАРТИЯ "БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД"

Бившият служебен премиер и бивш министър на отбраната Стефан Янев обяви в профила си във "Фейсбук", че името на политическия му проект ще е "Български възход".

"Ние вече не можем да стоим безучастно! Време е да се събудим. Време е, в качеството ни на активни граждани, да поемем отговорност за съдбата на собствената ни нация и държава. В тази връзка, аз и група мои съмишленици, решихме да поставим началото на нова политическа формация, която нарекохме "Български възход"!", пише Янев, като в публикацията му името е изписано с главни букви.

Задавайки въпроса защо "български" и защо "възход", той отговаря с апломб: "Защото нашата отговорност е пред България и пред бъдещето на българските деца! Защото България е държава с хилядолетна история, успяла да запази своето име през превратностите на времето. Наш дълг е да продължим да го отстояваме и занапред! Защото е крайно време да спрем да говорим за "стабилност" и "устойчивост"! Стабилност и устойчивост на какво?! На мизерията?! На ниските доходи?! На унизеното ни национално достойнство?! На социалния разпад?! На имитацията на демокрация?!"

Янев настоява, че било време да се заговори за "ново начало" и че е дошло "време да си кажем, че безвремието, в което живеем и което ни е приковало на дъното, трябва да приключи". Това можело да стане само тогава, когато "спрем да мислим, че безобразията на компрометирания политически елит са наша съдба, срещу която сме безсилни".

Първото събрание на новата формация ще се проведе на 5 май, уточнява той. Стефан Янев остана на поста министър на отбраната в коалиционното правителство по-малко от 3 месеца, като беше сменен в началото на март с Драгомир Заков, което беше първата рокада в кабинета "Кирил Петков". Като мотиви за смяната му премиерът обяви, че Янев води "собствена външна политика", че е казал на правителството, че неговото оставане в кабинета е функция на стабилността на правителството и че нарече случващото се в Украйна "операция", а не война. Янев оглавяваше двете служебни правителства на президента Румен Радев през миналата година.

"Нашата кауза е за повече справедливост, за истинска демокрация, за суверенитет и национално достойнство! Нашата кауза е България! Можем да успеем само заедно", изтъква още бившият служебен премиер.

Според Янев новият политически проект щял да заяви "ясна и категорична позиция за нелеката ситуация, в която се намира страната ни, както във вътрешнополитически план, така и с оглед на сложната геополитическа обстановка".

"За никого не е тайна, че страната ни се намира в дълбока криза. Криза, която намира своите проявления във всяка една сфера от обществено-икономическия живот. Изправени сме пред демографска катастрофа, която се явява основна заплаха за националната ни сигурност, застрашавайки самото физическо съществуване на българската държава. Икономиката не функционира пълноценно. Няма предвидимост по отношение на правилата. Липсват подходящи условия за развитие и реализация на частната инициатива. Доходите продължават да бъдат унизително ниски, а високите нива на инфлация ги обезценяват още повече. Ставаме все по-бедни, а животът - все по-скъп", са част от констатациите на Янев, накарали го да се впусне в създаването на нова партия.

Той подчертава още, че социалната система била "пред колапс", здравеопазването оставало недостъпно за много български граждани, които на практика били лишени от медицинска грижа, а образователната система била неефективна и функционирала "хаотично", като продължавала да е "напълно неадекватна на изискванията на икономиката и бизнеса".

По думите му корупцията е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната, като "корупционната среда подкопава политическата ни система, устоите на нашата демокрация, като я прави неработеща и неефективна".

Стефан Янев настоява, че е налице "криза в представителните функции на политическите партии". Наблюдавала се "изключително тревожна тенденция за увеличаване на политическата апатия", нямало "смислено политическо лидерство и автентичен политически елит".

"Страната ни се нуждае от нова перспектива, от нов модел на политическа комуникация и взаимодействие, от постигане на широко обществено съгласие по ключови национални приоритети и цели", изтъква още бившият служебен премиер.

Източник: “ДНЕВНИК”

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.