Татяна Дончева: Слоганът на ГЕРБ на тези избори е: „Рев в хаоса“

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/tatyana-doncheva-sloganat-na-gerb-na-tezi-izbori-e-rev-v-haosa/8929 SvobodnoSlovo.eu
Татяна Дончева: Слоганът на ГЕРБ на тези избори е: „Рев в хаоса“

- Г-жо Дончева, кампанията е към своя край. Какво показва вашата „социология“?

Хората са се отърсили в една много прилична степен от страховете си. Общуват с много по-голяма охота, както неформално, така и идват на срещи в зали, обществени заведения. Без да се страхуват, че някой ще ги забележи, доносничи или срещу тях ще има някакви репресии. Хората се интересуват от виждания за бъдещето и като че ли в залите не лъха липса на здрав разум.

Затова смятам, че тази кампания е позитивна и избирателната активност няма да бъде по-малка от тази на 4 април. Изборите в Благоевград показаха, че ромският вот е сериозно намалял като процент, според мен, заради мерки срещу купуване на гласове. Това, което се наблюдава като преследване на купувачи на гласове в цялата страна е много позитивно. И никой няма от какво да се оплаква. На кого "се ловят" хора ще стане ясно после. Разбира се, че щабът на ГЕРБ в някои случаи злоупотребява и пуска фалшива информация – на кого са хора и т.н. Но смятам, че всички трябва да имат едно на ум и това е много позитивен процес.

- Каква фалшива информация са пускали от щаба на ГЕРБ?

Прочетох, че някой е казал, че в Етрополе са купували гласове за „Изправи се! Мутри вън“. Защото представител на „Движение 21“ води листата. Но нямаме такива отношения там. И мисля, че там става дума за хора на Васил Божков.

- И в тази кампания участниците бяха разделени на два лагера: статукво и промяна. Вие от кои сте?

Това разделение не е условно. То не е само на базата кой е бил в досегашния парламент и кой не е бил. Поне към датата 4 април. Партиите на статуквото са онези, които по някакъв начин са зависими от ГЕРБ. На воплите на Корнелия Нинова, че те несправедливо били причислявани към партиите на статуквото, защото БСП била претърпяла тежки репресии през тези 4 години и те били единствените борци за народна свобода, трябва да се гледа много подозрително. БСП поднесе на ГЕРБ на тепсия Висшия съдебен съвет. Както и промените в Наказателния кодекс и създаването на специализираните съдилища. БСП поднесе на тепсия на ГЕРБ Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. Като по настояване лично на Корнелия Нинова те не излъчиха собствената си квота предварително в рамките на парламентарната си група, а осигуриха на ГЕРБ кандидатури, част от които много удобни на партията на Борисов да си ги избере за тези две институции.

Миналата есен ГЕРБ прие закона за публичните предприятия, с което циментира през бордове на директори един куп изключително лоялни и фанатично предани гербери. Тогава опозицията изобщо не разбра за какво става дума. Дори сега на местния вот в Благоевград, когато хората са направили избор на втори тур в полза на кандидата на „Има такъв народ“ (ИТН), прочитът на Нинова беше: ИТН, „Изправи се! Мутри вън“ и ГЕРБ избрали новия кмет. Истината е, че за двете години, в които беше кмет, Румен Томов беше неубедителен. И това е основната причина за неговия резултат. А в изборите на втори тур никой не може да каже на гражданите на Благоевград към кого да се ориентират. По-високата избирателна активност - около 5 хиляди гласа, показа, че едната част от гражданите са се ориентирали след първи тур и са избрали нещо по-удачно от това в момента. Корнелия Нинова продължава да твърди как някои от „Изправи се! Мутри вън“ били против актуализиране на пенсиите. „Някои“ е несериозно говорене. „Изправи се! Мутри вън“ има програма, тя е публикувана в интернет и се обсъжда в срещи.

- Как ще работите с Корнелия Нинова и БСП след 11 юли, когато ще трябва да се сглобява нов кабинет? Това напрежение няма ли да се превърне в непреодолима пречка?

Задължително е партиите на промяната да получат достатъчно гласове – колкото повече, толкова по-добре. Според мен, ако не се достигне необходимото мнозинство, трябва да се работи за правителство с ясна програма – за по-кратък хоризонт, примерно за година, година и половина. Но в никакъв случай да не се отива на нови бързи избори. Това вече е въпрос на технология, сръчност и на възможности.

- Каква е вашата оценка за работата на служебното правителство?

Вървят в правилна посока. Не всички министри са еднакво добри. Някои са шушумиги: транспортът, земеделието, туризмът правят едно много странно впечатление. Като някакви, които все се скатават. Голямо мълчание цари там, а стъпките, които се предприемат, доколкото ги има, са изключително спорни. В същото време е ясно, че разграждането на модела ГЕРБ изисква огромни усилия, огромно напрежение и пълно съзнание. Слоганът на ГЕРБ на тези избори е: „Рев в хаоса“. Тези ще реват до края на света и наша работа е, въпреки рева, да се върши това, което трябва.

- С тези "по-остри" действия служебният кабинет не се ли превърна в активен участник в тези избори? Както в известен смисъл стана и списъкът „Магнитски“ на Вашингтон. 

Да, и Вашингтон изглежда, че е активен участник. Ако от ГЕРБ са разчитали, че САЩ няма да са активен участник, са се объркали. Те бяха активен участник и в предишните избори. Така че, сори, виенското колело слиза надолу. Онзи ден в Габрово, двама души, представящи се за ГЕРБ, нахлули в офиса на „Изправи се! Мутри вън“ и започнали да крещят и да заплашват намиращите се там хора. Не сте познали, уважаеми. Ние сме „Изправи се! Мутри вън“. Тук при нас рев няма. Те реват, заплашват, но това са възможностите им, това е липса на достойнство, с което да се приемат и победата, и поражението. Това, че някои хора са изглеждали по-огладени, по-европейци на фона на мутрите, е само външно впечатление. Те са еднакви по манталитет хора.

- Какви са очакванията ви за резултатите от 11 юли?

Аз съм позитивно настроена. Виждам, че хората имат по-голям интерес, много повече са отворени. И виждат светлината в тунела - възможността ГЕРБ да бъде отстранен. Да, това няма да свърши на 11 юли, но ще сме направили една втора голяма крачка. Смятам, че „Изправи се! Мутри вън“ с номер 8 в бюлетината ще бъдат представени в парламента. Надявам се колегите да бъдат още по-добри от предишния състав на групата. Както, че и този път ще оставим едно добро впечатление с работата си.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

https://www.clubz.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.