ТРИМУФАЛНАТА ПОБЕДА НА ЦЪРВУЛИТЕ

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/trimufalnata-pobeda-na-carvulite/20984 SvobodnoSlovo.eu
ТРИМУФАЛНАТА ПОБЕДА НА ЦЪРВУЛИТЕ

Един милиард лева в сметка на Баневи. Новината не ме учуди. Но ме накара да се замисля и в контекста на вчерашното изказване на Президента Радев за грамотността.

Усещането, че България е превзета от варвари, не е от днес. Видни бизнесмени станаха вчерашни шофьори и сервитьори на ДС, а новите ВИП-дами – секретарки и барманки. Гледам Баневица и си мисля, че няма сума, която да придаде класа и стил на жена, приличаща на застаряваща труженичка от магистралата. А благоверният й по-скоро си представям с бакалска престилка, отколкото въртящ милиони.

Посредствеността, неграмотността и наглостта гордо шестват из Родината ни. Хора, бягащи от училище, за да играят футбол и да ядат филии с мас, хвалещи се как са хранили прасето с помия, представляват България по света. И смятат за особена гордост, че не четат книги. С диво подозрение към всеки, който е прочел повече от една. И не намиращи нищо лошо да се снимат по развлечен анцуг, докато охраната от НСО ги пази да играят мачле.

Пари, класа и възпитание винаги си личат отдалеч.

Но ако имаш само първото, нищо на света не може да компенсира другите две. А интелекта, грамотността и образованието са най-важните, когато управляваш държавата или дори бизнеса си. Простотията освен непобедима, за съжаление е и разрушаваща всичко, до което се докосне. Когато светът ти е ограничен до външната тоалетна от детството ти, няма начин да мислиш глобално и разумно. Ти се вкопчваш в това, което по случайност си докопал и го защитаваш с агресия и простащина. Защото знаеш, че друг шанс нямаш. И подозираш какво ще ти се случи, ако се върнеш пак в родната си кочина.

Допуснахме парите да попаднат в мошеници и хора, които знаят само да рушат. Разрушиха икономиката, разрушиха държавата, разрушиха ценностите и обществото. Защото ги подценихме и тайно се присмивахме на простотиите им. Докато не започнаха да ни управляват.

Пази Боже, сляпо да прогледа!

Елена Гунчева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.