Украински транспортен самолет Ан-124 кацна тайно у нас, товарят ли го със снаряди СНИМКА

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/ukrainski-transporten-samolet-an-124-kacna-tayno-u-nas-tovaryat-li-go-sas-snaryadi-snimka/3424 SvobodnoSlovo.eu
Украински транспортен самолет Ан-124 кацна тайно у нас, товарят ли го със снаряди СНИМКА

Един от най-влиятелните разследващи журналисти Христо Грозев от групата Bellingcat пише в Twitter, че украински транспортен самолет Ан-124, който е излетял от Полша се е приземил в неделя вечерта в България, съобщава украинското издание strana.ua.

Необявеният полет е бил от Жчшов, Полша, главен логистичен център на военната помощ към Украйна, до София.

Полетът не е обозначен, но става дума за украински самолет Антонов Ан-124, който е най-тежкотоварният серийно произвеждан самолет в света.

Той каца у нас на фона на неяснотите ще подпомага ли официално Българя по някакъв начин – с оръжия или поне предпазни средства, Украйна, уточнява tribune.bg.

България все още официално отказва да снабдява Украйна с оръжие. Тази идея не се подкрепя от социалистите в коалицията, отбелязва strana.ua. В същото време Грозев смята, че доставките са секретни, за да не се разпадне коалицията (другите членове са за предаване на оръжие на Киев), отбелязва изданието.

Според Грозев, България разполага с едрокалибрени снаряди (152 мм) "в количества, които могат да поддържат отбраната на Украйна за няколко месеца".

"България тайно доставя амуниции на Украйна чрез "трета страна", в опит да предотврати разпадането на коалиционното правителство поради категоричното възражение на прокремълските социалисти срещу износа на оръжие. Но Украйна не е доволна от флирта, иска брак", коментира Грозев.

Същевременно зачестяват информациите, че украинските войски са изправени пред недостиг на боеприпаси. Това потвърждава и командирът на доброволческия батальон "Пятнашка" (ДНР) Ахра Авидзба.

„В нашия район, както и навсякъде другаде, изучаваме един на друг, обстрел. Ако ние се придвижваме и тяхната артилерия ни обстрелва постоянно, значи са добре с боеприпасите.

Но напоследък обстрелите са все по слаби. Нашите ВКС унищожиха много складове със снаряди, а и все по трудно те могат да попълнят запасите си", споделя той.

Както отбеляза Авидзба, украинската армия сега изпитва „глад за снаряди“, така че е започнала да изразходват боеприпасите по-икономично.

Превод и редакция: БЛИЦ!

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.