В КАКВА ДЪРЖАВА ЖИВЕЕМ ?! ЩО СПИТЕ ПО ВЪРХОВЕТЕ, БРЕ ?!

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/v-kakva-darzhava-zhiveem-shto-spite-po-varhovete-bre/21056 SvobodnoSlovo.eu
В КАКВА ДЪРЖАВА ЖИВЕЕМ ?! ЩО СПИТЕ ПО ВЪРХОВЕТЕ, БРЕ ?!

Място, където камионите буквално газят хора и помитат къщи всеки ден. Ромите ограбват като пирати товарите от катастрофиралите тирове, обират и вещите от сринатите къщи. Един разказ за това как живеят хората в селата в Северозападна България, безпомощните им кметове и отчаяните до смърт от страх и безпомощност обитатели. Нищо, което ще чуете, не е метафора, не е хипербола, не е синоним на тъжното и грозното. То е ежедневие.

“Северозападна България е под обсадата на заспали тираджии, несъобразителни шофьори и гладни роми. Казват, че всеки има своя истина, но тук тя е само една. Всеки си има само нея. Истината е мизерия. Не мизерна. Мизерия. Оглозгала е училищата, улиците, градините, домовете, дрехите и в момента се е впила гладно в душите им”, споделя Даниела Тренчева за историята, която ще разкаже.

“Там времето не се отбелязва по обичайния начин- преди 2-3 дни, а преди 2-3 катастрофи. Та на всеки 2-3 катастрофи, стават по 10-ина обира. Обират и това, което го няма. Обират хората, които ги няма, взимат цялото им нямане, разчитат и на още. На това, че няма работа, няма наказания и няма кой да ги спре. Недостойната битка с шепа клети старци отдавна е спечелена и то не от когото трябва…”

Цвета Кирилова

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.